Evenimentul ZileiSocialRuptură în PSD. Un celebru primar dă cărțile pe față despre relația cu Dăncilă!

Ruptură în PSD. Un celebru primar dă cărțile pe față despre relația cu Dăncilă!

Ruptură în PSD. Un celebru primar dă cărțile pe față despre relația cu Dăncilă!
Unul dintre cei mai cunoscuți primari ai PSD a lansat, în fața premierului Ludovic Orban, un atac dur la predecesoare acestuia, Viorica Dăncilă.

Situația bugetului este dezastruoasă în realitate, alocările fiind făcute de fostul guvern în mod discreționar. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, și a fost susținut de socialdemocratul Robert Negoiță, primarul sectorului 3 și președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR), în cadrul întâlnirii pe care liderii liberali au avut-o cu conducerea Asociației Municipiilor din România (AMR).

La întrevederea de la Palatul Victoria au fost prezenți și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan. Liderii liberalilor le-au atras atenția primarilor că situația bugetului este mult mai rea decât se crede,  declarând că vor încerca să rezolve cererile edililor cărora însă le-a cerut să fie „realiști”.

„Fostul guvern nu a fost interesat de problemele ridicate de primarii marilor orașe”

Robert Negoiță, primarul sectorului 3 și președintele AMR, s-a plâns de faptul că fostul guvern nu a fost interesat de problemele ridicate de primarii marilor orașe.

„Ultimele două sau trei ocazii am venit aici neinvitați, nu ni se răspundea mesajelor pe care le trimiteam. Este un semn de normalitate. Am venit aici cu speranțe că erorile făcute de fostele guverne pot fi îndreptate și administrația locală nu va mai fi atât de grav afectat așa cum a fost în ultimii ani din cauza scăderii dramatice a bugetelor locale”, a declarat Robert Negoiță, șeful AMR.

Ce doresc primarii . Acuzațiile lui Robert Negoiță 

Pe lista doleanțelor primarilor marilor orașe,  care i-au fost prezentate premierului Ludovic Orban, se află asigurarea finanțării sistemului de protecție socială, stabilirea cotelor din impozitul pe venit ce revin UAT-urilor, evaluarea necesarului de fonduri pentru municipii la rectificarea bugetară, stabilirea calendarului aprobării legii bugetului de stat pentru anul viitor.

„Va trebui să găsim soluții raționale și care țin cont de realitate. Vă spun din capul locului că realitatea bugetului astăzi este îngrijorătoare. Realitatea este mai neagră decât cum arată. Aici nu putem conveni asupra tuturor doleanțelor care există din partea bugetelor locale dar vom încerca să reparăm cât mai mult din ce-a fost stricat de guvernările trecute”, a zis Orban.

„Banii din fondul de rezervă la dispoziția premierului au fost împărțiți discreționar, nu a există nici măcar un principiu. Adică s-au dat așa, niște sume, fără niciun fel de criterii, adică așa, discreționar”, a declarat Negoiță.

„Sunt de acord cu dvs., nu am găsit nicio noimă în aceste alocări”, i-a răspuns Orban.

„Riscăm blocaje în orașe mari. Din cauza amputării drastice a bugetelor locale a început din localități care mergeau pe propriile picioare au început să aibă probleme nu doar pe investiții, ci și pe partea de funcționalitate. Acolo unde s-a primit zero și erau nevoie să se găsească o soluție”, a mai afirmat Negoiță.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că :„Și cu asociația orașelor am avut întâlnire. E discuția despre cheltuieli de funcționare, deci au restanțe la utilități și cheltuieli pentru persoane cu dizabilități, acolo sunt problemele cele mai mari. Ne uităm cum să le includem la rectificare”.


Accesează: