UPDATE: Tatăl unui tânăr de 24 de ani care a fost ucis în timpul masacrului de la cinematograful din Aurora, Colorado, a descris, pentru jurnalişti, momentul în care l-a văzut faţă-n faţă pe ucigaş şi cum şi-a spus: „Acum nu mai eşti un tip atât de puternic, nu?”, relatează publicaţia britanică Daily Mail.

Tom Teves, al cărui fiu, Alex Teves, a murit salvând viaţa prietenei sale, după ce James Holmes a început să tragă la întâmplare, în sala de cinema, a stat, ieri, în primul rând la Tribunalul din Arapahoe County, în timp ce suspectul a compărut pentru prima dată în faţa justiţiei, cu părul său vopsit roşu.

Teves s-a aflat printre rudele şi prietenii care au venit la tribunal, pentru a-l vedea pe ucigaşul persoanelor dragi, unii dintrre ei cerând deschis ca Holmes să primească pedeapsa cu moartea pentru crimele sale abominabile.
Încercând să-şi învingă lacrimile, în faţa sălii de judecată, Tom Teves a spus: „L-am văzut pe laş azi, la proces, iar Alex cu siguranţă l-ar fi pus la pământ fără ca măcar să se străduiască prea tare”.
„Ai intrat acolo înarmat şi ai tras într-o copil de 6 ani! Mare bărbat eşti tu”
Apoi a continuat: „Când l-am văzut acolo, mi-am spus – Hei, acum nu mai eşti un tip atât de puternic”, a povestit părintele devastat de durere. „Nu i-am spus-o lui direct, pentru că nu m-au lăsat deloc să mă apropii, dar eu am fost azi, aici, pentru fiul meu, în onoarea lui, pentru mine însumi n-aş fi venit”, a continuat bărbatul. Crede că cineva trebuia să se afle acolo, în sala de judecată, pentru a-i spune criminalului: „Ştii ceva, ai intrat acolo cu protecţie, cu arme, cu gloanţe şi ai tras într-un copil de 6 ani! Hai, lasă-mă, ce erou ai fost tu! Iar când au venit poliţiştii te-ai predat? Dacă tot ai vesta antiglonţ pe tine, măsoară-te cu cineva care ştie să folosească arma. Ei, bine asta nu s-a întâmplat””, a mai spus părintele.

Alex Teves s-a aflat printre cei 12 oameni care şi-au pierdut viaţa, alţi 58 fiind răniţi, vineri noaptea, în sala de cinema la premiera filmului din seria Batman. Doi gardieni de la închisoare l-au adus pe Holmes în sala de judecată, alţi 6 fiind în prezenţi în cameră, gata să intervină la nevoie.
Apărătorul său din oficiu, Tamara Brady, a stat lângă el pe parcursul primei audieri. De obicei acuzaţii discută cu apărătorii lor, de data aceasta însă criminalul a stat tăcut pe tot timpul primei audieri. Era privit de părinţii, rudele şi prietenii victimelor. Procurorii au anunţat că vor cere pedeapsa cu moarte pentru atacator, iar un fost coleg de doctorat l-a descris pe acesta ca pe un singuratic, care, se pare, ar fi suferit recent o decepţie sentimentală.

Ancheta va continua până la începerea procesului propriu-zis, chiar dacă poliţia a găsit dovezi în apartamentul lui Holmes şi l-a arestat imediat după tragedie.
Rudele, oripilate, şocate şi îndurerate

Rudele au făcut declaraţii pentru presă în faţa tribunalului şi s-au arătat oripilate de înfăţişarea sa, de acţiunile sale, cerând să fie executat. David Sanchez, de 53 de ani, al cărui ginere, Caleb Medely, de 23 de ani, a fost împuşcat în cap, a spus: „Nu arată bine, are ceva demonic în el. Are nişte ochi care reflectă nebunia. Aş vrea să primească pedeapsa cu moartea, abia atunci se va face dreptate. Este foarte important, pentru mine şi pentru familia mea, ca el să primească pedeapsa care i se cuvine. A fost cumplit ce s-a întâmplat”.

Corbin Dates, care se afla în rândul doi la cinematograful Century 16 şi a supravieţuit atacului, s-a declarat foarte şocat să-l vadă pe criminal fără masca pe care o purta atunci. „Sunt şocat”, a declarat el pentru CNN, „Nu mă aşteptamn deloc la asta, persoana care era acoperită cu o mască neagră, credeam că e un tip puternic, antrenat, care ştie foarte bine să manevreze armelor”, a spus bărbatul. „Nu are dreptul să vină la tirbunal şi să arate aşa, să expună o faţă tristă. Aşa ceva nu este deloc credibil. Pe cine încearcă să ducă în eroare?”, s-a mai întrebat tânărul.
Prima înfăţişare la tribunal
James E. Holmes, de 24 de ani, avea părul vopsit în mai multe nuanţe de roşu, privea doar în jos sau drept înainte. A rămas aşa, fără să clipească perioade lungi de timp.
Bărbatul, identificat de poliţie cu porecla „Jokerul”, nu părea să fie prea atent la ce se întâmplă în jurul lui, şi nici nu a tresărit atunci când instanţa a decis ca el să rămână în arest, fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauţiune.

Holmes urmează să fie acuzat lunea viitoare, iar acuzaţiile vor include crimă de gradul întâi, o infracţiune care poate fi pedepsită cu moartea, dacă va fi condamnat pentru oamenii pe care i-a împuşcat, în special având în vedere declaraţiile poliţiştilor că există dovezi care sugerează că acesta a „calculat şi a acţionat intenţionat”, în conformitate cu un plan bine stabilit.