Evenimentul Zilei > International > Rudele celor DEPORTAŢI în lagărelele NAZISTE vor fi DESPĂGUBITE de Căile Ferate
Rudele celor DEPORTAŢI în lagărelele NAZISTE vor fi DESPĂGUBITE de Căile Ferate

Rudele celor DEPORTAŢI în lagărelele NAZISTE vor fi DESPĂGUBITE de Căile Ferate

Pentru prima oară rudele eveilor transportaţi în lagărele de exterminare vor primi despăgubiri. După un an de bătălii dure, în sfârşit, Salo Muller a câştigat războiul: Căile ferate olandeze vor prevedea să despăgubească rudele celor deportaţi în lagărele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Din 2017, Muller, fostul fzioterapeut la echipa de fotbal Ajax, supravieţuitor al Holocaustului, cere companiei naţionale Nederlandse Spoorwegen (NS) o despăgubire, având în vedere că în 1941 trenurile companiei au transportat în lagărul de tranzit Westerbork, în nordul Olandei, mii de evrei. Printre aceştia şi părinţii bărbatului care, din lagărul de tranzit au fost transferaţi la Auschwitz, în Polonia, unde au murit în camerele de gazare. Pentru aceste transporturi, căile ferate au fost bine recompensate în timpul războiului, câştigând sume mari de bani, ar fi vorba de circa 2,5 milioane de euro, transportând în total 107.000 din cei 140.000 de evrei care trăiau în Olanda. Printre victime şi celebra Anna Fank.

Deja în trecut, NS se scuzase pentru a fi contribuit la exterminare, nefăcând nicio mişcare pentru vreo despăgubire. Acum, pentru prima oară, vine ştirea unei despăgubiri pentru rudele persoanelor transportate în lagărele de exterminare, graţie bătăliei lui Muller, care de mult timp ceruse o despăgubire. Acum va fi constituită o comisie pentru a ''stabili o modalitate de despăgubire individuală a persoanelor îndreptăţite''. Anunţul extraordinar demonstrează, după spusele lui Muller că ''NS recunoaşte că suferinţa n-a dispărut şi continuă încă pentru mulţi evrei'', notează Il Giornale.