Evenimentul Zilei > Politica > Rovana Plumb, prima femeie la butoanele PSD
Rovana Plumb, prima femeie la butoanele PSD

Rovana Plumb, prima femeie la butoanele PSD

Timp de trei săptămâni, PSD a fost sub conducerea unei femei. Rovana Plumb l-a înlocuit pe Victor Ponta

Preşedintele PSD Victor Ponta a lipsit mai bine de trei săptămâni din ţară din cauza intervenţiei chirurgicale pe care a avut-o la picior. Aflat în imposibilitatea de a-şi exercita atât funcţia de premier, cât şi pe cea de preşedinte de partid, Ponta a fost nevoit să desemneze interimari. La Guvern l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea, iar la PSD pe numărul doi în partid, Rovana Plumb. „Rovana Plumb a fost aleasă preşedinta Consiliului Naţional şi este statutar numărul doi în partid”, spunea Victor Ponta.

Timp de trei săptămâni, Rovana Plumb a condus două Birouri Politice Naţionale. Singura decizie importantă pe care PSD a luat-o în această perioadă a fost faptul că partidul nu îl susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe.


Rovana Plumb este membru al PSD de 21 de ani. Ea a fost apropiată de Adrian Năstase


„PSD nu susţine nominalizarea făcută de către preşedintele Klaus Iohannis din următoarele motive: e o nominalizare făcută într- un mod total netransparent, fără să existe o consultare, PSD nu renunţă la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea”, a spus Plumb în cadrul unei declaraţii de presă scurte pe care aceasta a susţinut-o la finalul şedinţei PSD. Însă nicio decizie nu a fost luată fără ca Victor Ponta să fie informat şi fără ca acesta să fie de acord.

Declaraţii în contradictoriu

În perioada în care a ocupat funcţia de preşedinte interimar al PSD, Rovana Plumb a avut mai multe declaraţii. Dacă de obicei preferă să vorbească mai mult despre portofoliul de ministru al Muncii şi mai puţin de problemele din partid, în ultimele săptămâni Rovana Plumb a ieşit cu mai multe declaraţii privind partidul pe care îl conducea. Însă, de câteva ori, declaraţiile preşedintelui interimar erau în contradictoriu cu cele ale lui Liviu Dragnea. „Nu putem sta la guvernare în orice condiţii – si mă refeream la dorința noastră, care cred că este firească, de a nu fi captivi în propria guvernare”, spunea Dragnea. Pe de altă parte, Plumb spunea că „prioritatea zero” a partidului este continuarea guvernării, iar „colaborarea în Coaliţia la guvernare merge foarte bine pe temele de guvernare”.


FOTO: Plumb, la botezul nepoatei Maria Rovana Plumb, alături de colege din partid FOTO: FACEBOOKCum a ajuns al doilea om în partid

Rovana Plumb a fost aleasă, în martie, preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Astfel ea a renunţat la şefia Organizaţiei Femeilor Social- Democrate şi a luat locul lui Adrian Năstase. Deşi la vremea respectivă erau vehiculate mai multe nume care ar putea candida pentru scaunul lăsat liber de Năstase, în momentul în care premierul Victor Ponta a anunţat că o susţine pe Rovana Plumb pentru această funcţie, ea a rămas singurul candidat. Plumb a spus atunci că vrea să facă echipă cu Victor Ponta şi cu Liviu Dragnea.

O dată numită preşedinte al Consiliului Naţional, Rovana Plumb a devenit o premieră pentru acest partid. Ea este prima femeie care deţine o funcţie atât de importantă în PSD, fiind al treilea om în partid, după Victor Ponta şi Liviu Dragnea. În momentul în care Liviu Dragnea a renunţat la funcţia de preşedinte executiv după ce a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, iar postul a rămas vacant, Plumb a ajuns automat numărul doi în partid.


FOTO: Gabriela Szabo, Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă alături de Plumb la petrecerea dată în cinstea micuţei Maria Rovana FOTO: FACEBOOKIstoric

● 1994 – s-a înscris în PDSR

● 2000 – devine membru al PSD, în urma fuziunii dintre PDSR cu PSDR

● 2003 – este numit secretar-general al OFSD

● 2004 – obţine un mandat de deputat

● 2005 – a fost aleasă preşedinte al PFSD

● 2007 – demisionează din Parlament şi obține un mandat de deputat în Parlamentul European, fiind realeasă în 2009

● 2012 – renunţă la PE şi revine în Parlamentul Românie

i ● 2012 – este numită ministrul Mediului, în Guvernul Ponta 1

● 2013 – Rovana Plumb a fost reconfirmată pentru un nou mandat la şefia OFSD

● 2014 – este numită ministrul Muncii

● 2015 – renunţă la şefia OFSD şi este votată preşedintele Consiliului Naţional al PSD