Rotatia cadrelor, solutie de criza pentru Casa Alba

Rotatia cadrelor, solutie de criza pentru Casa Alba

Remanierea anuntata de presedintele Bush a surprins lumea politica.

Presedintele american George W. Bush a procedat la o remaniere majora la nivelul administratiei sale, manevra ce priveste atat o serie de functii de decizie de la Washington, cat si posturi din conducerea trupelor americane angajate in razboiul impotriva terorismului.

Cea mai spectaculoasa miscare este retragerea lui John Negroponte din functia de director al Comunitatii de informatii americane si trecerea sa la Departamentul de Stat, unde va deveni adjunctul Condoleezzei Rice.

Decizia a surprins deoarece functia de director al Comunitatii de informatii a fost creata ca reactie la incapacitatea serviciilor de informatii de a preveni atacurile de la 11 septembrie, iar analistii apreciaza ca plecarea lui Negroponte ar putea afecta procesul de reformare a serviciilor secrete.

La conducerea unificata a celor 16 servicii de informatii aflate in subordinea directoratului va veni Michael McConnell.

"Sunt profund preocupat de momentul retragerii lui Negroponte si de vidul pe care plecarea acestuia il va lasa la conducerea Comunitatii de informatii", a reactionat senatorul democrat John Rockefeller, viitor presedinte al Comisiei de Informatii din Senat. Negroponte, fost ambasador al Statelor Unite in Irak, se afla la conducerea serviciilor secrete de 20 de luni.

Un inlocuitor pentru Rice?

Pe de alta parte, comentatorii se intreaba care este rostul trecerii sale la Departamentul de Stat, pe o pozitie inferioara celei detinute pana acum. Fiul unui armator de origine greaca, in varsta de 67 de ani, John Negroponte a fost ambasador la ONU in perioada 2001-2004.

Diplomatia lui i-a permis sa incheie cu succes negocierile pentru o prima rezolutie (1441) pe tema Irakului, adoptata in unanimitate in noiembrie 2002. El a esuat insa in cazul proiectului pentru o a doua rezolutie, care ar fi trebuit sa dea explicit unda verde razboiului.

Trimis la Bagdad, in iunie 2004, pentru a inaugura prima ambasada americana dupa inlaturarea lui Saddam Hussein, el si-a asumat misiunea complexa si periculoasa de a monitoriza alegerile din ianuarie 2005, intr-o tara afectata de violente.

Datorita diplomatiei sale, Negroponte a castigat increderea a numeroase personalitati americane, atat democrate, cat si republicane. "John este subtil, intelege ambiguitatea", a afirmat Richard Holbrooke, fost ambasador la ONU in timpul mandatului lui Bill Clinton.

Potrivit presei americane, Negroponte este adus la Departamentul de Stat pentru a o sprijini pe Condoleezza Rice intr-un moment in care Statele Unite par a renunta la politica de forta, intorcandu-se spre diplomatie ca mijloc de rezolvare a crizelor.

Negroponte ar urma sa se concentreze pe problemele privind Iranul si Coreea de Nord. Totusi, statura si cariera sa de pana acum ii fac pe unii comentatori sa se intrebe daca nu cumva el ar urma sa-i ia locul actualului sef al diplomatiei americane.

Schimbari

Forfota la Washington

Principalele persoane vizate de remanierea decisa de Bush:

Michael McConnell: viceamiral la pensie, el a condus Agentia Nationala de Securitate. Misiunea sa va fi continuarea reorganizarii serviciilor de informatii

Zalmay Khalilzad: succesorul lui Negroponte in functia de ambasador in Irak va reprezenta SUA la ONU. Sunnit de origine afgana, Khalilzad va avea o misiune importanta in momentul in care ONU va vota rezolutiile privind Coreea de Nord, Iran si Darfur.

Ryan Crocker: ambasador al SUA in Pakistan din 2004, el il va inlocui pe Khalilzad in Irak. In varsta de 57 de ani, este unul dintre specialistii cei mai experimentati din Orientul Apropiat la Departamentul de Stat.

William Fallon: seful fortelor americane in Pacific, amiralul Fallon ar trebui, potrivit presei americane, sa-l inlocuiasca pe generalul John Abizaid la conducerea Comandamentului Central (Centcom) care monitorizeaza, printre altele, razboiul din Irak si operatiunile militare americane in Afganistan.

David Petraeus: responsabil de instruirea fortelor de securitate irakiene in perioada 2004-2005, el il va inlocui pe generalul George Casey in functia de comandant al fortelor armate americane in Irak.

Ne puteți urmări și pe Google News