Rompetrol Group, la judecata Bursei

Rompetrol Group, la judecata Bursei

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu confirma primirea informatiilor despre tranzactia The Rompetrol Group (TRG). Bursa a comunicat ieri oficial faptul ca nu a primit Raportul Curent de la Rompetrol decat in seara de 27 august, la solicitarea BVB.

„BVB a luat decizia de suspendare de la tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC, PTR si VEGA, in sedinta de tranzactionare de luni, incepand cu ora 13.22, exclusiv in baza informatiilor preluate de pe canalele media”, se arata in comunicatul BVB.

Asociatia Brokerilor a solicitat marti Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - organismul de supraveghere a pietei de capital - demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare, efectuate pe 27 august.

Motivul invocat de brokeri: chiar daca contractul care definitiva tranzactia fusese semnat pe 24 august, informatia a devenit publica prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

In replica, TRG a trimis un comunicat in care afirma ca si-a indeplinit obligatiile de raportare. „Anuntul oficial privind tranzactia prin care compania KazMunaiGaz a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group a fost facut public luni, ora 12.00, ora Romaniei, prin intermediul agentiei internationale PR Newswire. Lista de distributie a inclus cu prioritate BVB si CNVM”. 

Comunicat nereceptionat

Bursa contrazice insa afirmatiile din comunicatul TRG: „BVB nu a receptionat oficial, in timpul sesiunii de tranzactionare de luni, nici un mesaj de la compania de comunicare PR Newswire despre achizitia mentionata mai sus. Stirea a aparut intai pe fluxul agentiilor romanesti si straine dupa ora 13.00, fiind preluata tot atunci si de posturile locale de televiziune”.

In plus, comunicatul TRG nu a ajuns nici la CNVM. „In mod formal, CNVM a primit informarea luni, la ora 18.41. Nimic altceva nu a „intrat” inainte referitor la acest eveniment (n.r. - tranzactia de preluare a pachetului TRG)”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al acestei institutii, Luminita Ciocan.

„S-a facut din tantar armasar. S-a vandut actionarul majoritar, adica compania-mama a Rompetrol Rafinarie si a Rompetrol Well Services. Cele doua companii nu erau practic obligate sa transmita nimic atata vreme cat ele au ramas neschimbate din toate punctele de vedere dupa tranzactie”, spune, pe de alta parte, Ovidiu Pop, membru al Consiliului BVB.

RRC creste cu inca 10%

Actiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ detinut de grupul Rompetrol, au crescut ieri cu peste 10a, pana la 14,1 bani pe unitate, pretul maxim inregistrat de la listarea pe Bursa. RRC a fost ieri cel mai tranzactionat emitent, inregistrand un rulaj de 51,26 milioane de lei, circa 62a din lichiditatea pietei.

Cotatiile celorlalti doi emitenti din grupul TRG au scazut ieri. Actiunile Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere, au inchis sedinta cu o pierdere de 9,63%, pe o lichiditate de 3,27 milioane de lei. Pe piata Rasdaq, Rompetrol SA, operatorul Rafinariei Vega, a inregistrat de asemenea scaderi, de 15,38%.

„Complicele” lui Patriciu conduce verificarile

CNVM, „arbitrul” care verifica tranzactiile cu actiuni RRC, este condusa de Gabriela Anghelache. Aceasta figureaza ca inculpat in dosarul in care Patriciu este judecat pentru manipularea pietei de capital in primavara anului 2004.

Anghelache ar fi musamalizat rezultatele unor verificari ale inspectorilor CNVM cu privire la tranzactionarea mai multor pachete de actiuni RRC in aprilie 2004.

Procurorii sustin ca Dinu Patriciu ar fi divulgat informatii confidentiale din interiorul Rompetrol catre mai multi apropiati ai sai si ar fi reusit sa manipuleze piata bursiera in asa fel incat valoarea titlurilor RRC sa creasca artificial.

O parte dintre aceste nereguli au fost descoperite in timpul anchetei CNVM insa Anghelache ar fi falsificat raportul intocmit de subalternii sai. Tot Gabriela Anghelache ar fi avut grija ca raportul CNVM sa nu ajunga la Parchetul General. Din acest motiv, procurorii au trimis-o in judecata pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare la grupul infractional organizat din care ar fi facut parte si Dinu Patriciu. (Narcis Iordache)