Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii vor să cumpere produse fabricate în România!
Românii vor să cumpere produse fabricate în România!

Românii vor să cumpere produse fabricate în România!

Majoritatea românilor preferă să cumpere produse fabricate în România şi nu în străinătate.

Potrivit unui sondaj CSCI, 89% din respondenţi au declarat că preferă să cumpere alimente de orice tip fabricate în RomaniaÎn plus, trei sferturi din romani afirmă că magazinele ar trebui să comercializeze produse româneşti, chiar dacă ar avea un preţ mai mare. Toţi românii sunt de acord că eticheta produselor ar trebui să conţină ţara de origine.

Sondajul relevă o discrepanță între atitudine și comportament. Astfel, mulți oameni nu își pun problema provenienței atunci când achiziționează un obiect și probabil că mulți consideră că produsele românești sunt mai ieftine, deși rareori acest lucru este adevărat. Există şi premisele unei campanii de tipul “cumpără românește”, dar în lipsa unor prețuri competitive susținerea acesteia va fi una doar teoretică.

Când vine vorba de salarii mici, motivele indicate sunt: slăbiciunea sindicatelor 77%, o economie firavă 81%, exploatarea de către străini 72%. Doar 32% consideră că problema e strict una internă, o lipsă a voinţei de muncă susţinută (discursul neoliberal). Adepţii acestui discurs votează în mai mare măsură cu partidele de dreapta. Peste 70% din români consideră că în unele cazuri angajaţii sunt exploataţi de către corporaţiile străine (discursul socialist). Cei mai mulţi (80%) sunt optimişti şi consideră că mai exista loc de creştere în viitor.

Există un consens asupra faptului ca politicile de austeritate au fost un eşec (70%). Puternic anti-austeritate sunt votanţii PSD (-38%), pensionarii în general (-27%) şi cei din mediul rural (-19%). Şi intelectualii sunt preponderent anti-austeritate (-17%).

Aproape toţi românii consideră că băncile au abuzat de oameni prin regulile de creditare. 50 spre 70% sunt de acord ca băncile sunt responsabile pentru criza financiară.

Percepţiile despre oamenii bogaţi din România sunt puternic negative: 86% considera că s-au îmbogăţit prin mijloace ilegale şi doar 4% că s-au îmbogăţit în mod cinstit. Chiar şi cei cu studii superioare consideră în mare parte (70%) că sunt corupţi. Totodată, 7 din 10 romani se declară pentru un impozit progresiv.