Evenimentul Zilei > Social > Românii, umiliți în Austria. Copiii, trimiși înapoi în țară. Scandalul este uriaș
Românii, umiliți în Austria. Copiii, trimiși înapoi în țară. Scandalul este uriaș

Românii, umiliți în Austria. Copiii, trimiși înapoi în țară. Scandalul este uriaș

Politicienii austrieci vor să rezolve problemele cu „bandele de cerșetori” trimițând copiii înapoi acasă.

Măsuri dure luate de consilierii din orașul austriac Linz  împotriva așa numitelor „bande de cerșetori”. Una dintre măsurile propuse era interzicerea campării de către cetățenii români în toată Austria.

Michael Raml, consilier care e ocupă de securitate, dorește o abordare mai strictă a situației minorilor, astfel încât aceștia să fie luați în evidență de autoritățile austriece și trimiși înapoi în locul de origine, relatează presa austriacă.

Adversarii politici contestă însă eficacitatea acestor măsuri, apreciind că prin aceste metode nu se aduce nicio îmbunătățire în viața copiilor. „În orașul lor natal, Brașov, din România, aparțin unei minorități etnice și trăiesc într-o sărăcie lucie, iar statul nu îi recunoaște ca cetățeni și, astfel, trăiesc ca și când nu au drepturi”, a spus Alexandra Schmid, consilier municipal în Linz.

Declarațiile au fost confirmate și de Michaela Haunold de la Caritas Oberösterreich, care conduce un proiect de educație internațională în special pentru romi și cunoaște situația călătorilor săraci care locuiesc în Linz.

„Cunoaștem cei 25 de copii care sunt aici în acest moment de câțiva ani și cunoaștem familiile și condițiile lor de viață în România, unde familiile trăiesc în condiții foarte proaste, în mare parte în case de chirpici, fără electricitate și fără instalații sanitare”, spune Haunold.

Presa austriacă susține că din cauza lipsei educației, romii nu ar putea primii locuri de muncă nici în România, nici în Austria. „În ce măsură are sens să trimitem copiii care sunt duși de părinți înapoi în orașul natal, unde îi așteaptă sărăcia, condițiile precare de viață și lipsa de perspective?”, scrie bizbrasov.ro.