Prin declarațiile sale, Ion Țiriac a sărit în apărarea lui Clemens Tonnies, patronul abatorului din apropiere de Dortmund.

Românii care lucrează în acest abator susțin că își desfășoară activitatea în condiții destul de grele.

În replică, Ion Țiriac a prezentat un fluturaș de salariu în valoare de 3.000 de euro, document care se presupune că aparține unui lucrător român care își desfășoară activitatea la abatorul din apropiere de Dortmund.

Ion Țiriac a declarat că în acest caz nu se poate vorbi despre „sclavie modernă”, așa cum a scris presa din România și din Germania.

Răspunsul muncitorilor a venit imediat. Aceștia au trimis către presă fluturași în care se poate observa că muncitorii câștigă aproximativ 1.200-1.300 de euro net pe lună, bani dobândiți pentru o medie de 10 ore pe zi de muncă și doar o zi liberă pe săptămână.

Românii au spus că marea majoritate a celor 1.000 de români contaminați cu COVID-19 lucrează „la minus 4 grade, pentru salariul minim de 9,35 euro pe oră”, scrie libertatea.ro.

„Ne arată domnul Țiriac un stat de plată, cu 3.000€ salariu net. Doar că pe statul de plată la punctul 1 este trecut un premiu de 2.300€. Cred că doar 10 din cei 1.000 de muncitori primesc premii”, spune un muncitor român care locuiește la 5 kilometri de cel mai mare abator din Europa, conform sursei citate.

În luna aprilie a acestui an, un alt muncitor român a lucrat 181,5 ore în abator. Adică aproape 8 ore pe zi, șase zile pe săptămână. La finalul lunii a primit 1.238 de euro.

În lunile în care muncitorii lucrează în jur de 230-240 de ore, aceștia ajung să câștige în jur de 1,500 de ore.

„Până în septembrie anul trecut se lucra în două schimburi pe secția noastră și eram peste o sută de persoane pe schimb. Intram la 4 dimineața și ieșeam la 3 după-amiază și se făceau 220-230-240 de ore, adică lucram și suplimentar. Obligat”, spune el, lucru valabil și pentru ruda cu care a venit în Germania să lucreze.

„Oamenii care ajung să câștige peste 2.000 de euro sunt puțini. Dacă firma noastră are nevoie de un șef de tură, ia pe unul din bandă care știe și germană și îi dă ceva în plus la salariu.

Poate ajunge la 2.000 – 2.200, dar aceste sporuri sunt impozitate diferit. Pot fi cu salarii și mai mari, cei care coordonează mai multe secții, dar în acest post sunt două persoane la 1.200 de muncitori”, a povestit bărbatul.

Abatorul al cărui proprietar este Clemens Tonnies s-a transformat într-un focar de COVID-19, iar aproximativ 1000 de români au fost infectați.