În timp ce marile puteri ale continentului european recunosc în mod oficial pe Juan Guaido, drept preşedinte interimar al Venezuelei, Italia, România, Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, Bulgaria e Irlanda, se abţin de la semnarea unui text comun de susţinere a lui Juan Guaido…spre bucuria Rusiei şi Chinei.

Diplomaţia europeană

Guvernele Uniunii au încercat ieri, 4 februarie, un text de compromis pentru a-l semna toţi cei 28 de membri. Contactele dintre capitale s-au desfăşurat de-a lungul întregului week-end. În final, o variantă se limita în a da ’’susţinere Adunării naţionale venezuelene şi a preşedintelui său’’ şi lăsa la latitudinea Statelor membre recunoaşterea sau nu a lui Guaido.

Textul a circulat pe reţeaua CorEu, sistemul intern de corepondenţă utilizat pentru a concorda deciziile de politică externă, cu regula consimţământului tacit.

Dacă nimeni nu se opune, textul este aprobat. Un răspuns final era aşteptat la ora 10 a dimineţei  de ieri, 4 februarie. Şi el a sosit într-un fel în care se dovedeşte o dată în plus divergenţele de păreri, mai ales pe politică externă, între statele membre ale UE. Cetăţenii europeni simpli vor înţelege că o parte dintre ei sunt nostalgici după un regim dictatorial, de tip Maudro… titrează La Stampa.