Evenimentul Zilei > Actualitate > România și-a redus, în ultimii 20 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% pe cap de locuitor
România și-a redus, în ultimii 20 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% pe cap de locuitor

România și-a redus, în ultimii 20 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% pe cap de locuitor

România și-a redus, în ultimii 20 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% pe cap de locuitor, iar până în anul 2030 în economia națională ar urma să intre 4,5 miliarde de euro prin intermediul sectorului energiei eoliene, a declarat ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, la reuniunea la nivel înalt a celei de-a XX-a Conferințe a Părților (COP20) a Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) de la Lima.

"În ceea ce privește energia regenerabilă, la nivelul anului 2013, contribuția energiei din surse regenerabile în coșul total de consum al României a atins un procent de 40%. Acest succes s-a putut atinge cu eforturi importante și costuri semnificative pentru populație, însă s-a tradus și prin crearea de locuri de muncă și introducerea de noi tehnologii în economie. Spre exemplu, cifrele vorbesc despre crearea a aproximativ 10.000 de locuri de muncă și injectarea a circa 4,5 miliarde de euro în economia României până în 2030, numai în ceea ce privește sectorul energiei eoliene. România, în ultimii 20 de ani, a reușit performanța de a-și reduce emisiile pe cap de locuitor cu 55%', a explicat Korodi.

Potrivit ministrului, angajamentele țărilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 față de nivelul din 1990 sunt semnificative, dar insuficient.

"După cum știți, statele membre ale Uniunii Europene au decis deja să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, față de nivelul anului 1990. Este un efort semnificativ, însă insuficient la nivel global, câtă vreme ponderea emisiilor UE este de doar 8% din totalul emisiilor globale. Avem nevoie ca și alții să urmeze acest exemplu, în contextul reuniunii de anul viitor, de la Paris', a spus oficialul român.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, Attila Korodi, participă, în perioada 9-12 decembrie 2014, la reuniunea la nivel înalt a celei de-a XX-a Conferințe a Părților (COP20), a Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), eveniment ce se desfășoară la Lima, în Peru.

Eforturile celor peste 10.000 de delegați prezenți la COP20 au ca obiectiv consolidarea bazelor pentru încheierea noului Acord Global în domeniul schimbărilor climatice. Acest acord cadru este așteptat să fie semnat în decembrie 2015, la Paris, și va intra în vigoare din 2020.

Acordul trebuie să includă toate cele peste 190 de State Părți ale UNFCCC. Acestea trebuie să prezinte contribuții naționale obligatorii, menite să anihileze riscul major de creștere a temperaturii globale cu peste două grade Celsius, față de perioada preindustrială.

Conform comunicatului MMSC, chiar dacă se negociază intens de mai bine de 10 zile, negociatorii nu au reușit să ajungă la un consens, nici asupra textului propunerii de decizie negociat sub Platforma Durban (ADP), nici asupra elementelor draftului de acord pentru 2015. În mod contrar, textele au crescut în mărime și complexitate. Din punctul de vedere al Uniunii Europene, acest lucru se întâmplă deoarece unele state preferă să își mențină pozițiile, în loc să iasă din zona proprie de confort și să conlucreze.

În marja reuniuni din Peru a fost organizată și întâlnirea membrilor Biroului permanent al Adunării Generale a ONU de Mediu (UNEA). Discuțiile s-au axat pe tematica COP20 privind schimbările climatice, precum și asupra organizării celei de-a doua Reuniuni a UNEA, care va avea loc în 2016. În calitatea sa de vicepreședinte al UNEA, ministrul Attila Korodi a asigurat membrii Biroului de sprijinul României în ceea ce privește implementarea rezoluțiilor primei reuniuni a UNEA, care a avut loc în luna iunie, la Nairobi, în Kenya.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.