România se va afla sub atenționare de vreme rea. Meteorologii au anunțat cum va fi în weekend

România se va afla sub atenționare de vreme rea. Meteorologii au anunțat cum va fi în weekend Sursa foto: Alexander Uhrin | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru România. Jumătate de țară va rămâne sub avertizare de Cod Galben și Cod Portocaliu de vreme rea. Temperaturile nu vor crește nici în weekend.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile. Elena Mateescu, director ANM, a spus cum va fi vremea în weekend. Temperaturile vor fi mai scăzute față de cele normale pentru această perioadă din an până sâmbătă, 8 aprilie. Mercurul din termometre va urca până la 11 grade Celsius, iar maximele din zonele montane vor fi negative, -1 grad Celsius.

„Și pe parcursul zilei de azi observăm diferențe semnificative între regiunile nordice, centrale ale țării, acolo unde valorile de temperaturi nu au depășit zero unu 2 grade, în timp ce în sud consemnăm valori de nouă 10-12 grade. De duminică, vremea va continua să se încălzească ușor. Valorile termice se vor situa, în general, între 8-16 grade chiar și minimele, pe parcursul nopților vor crește, consemnând valori de minus trei până la șapte 8 grade”, a spus directorul ANM.

Atenționarea meteorologică de Cod Portocaliu va rămâne în vigoare pentru județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș. În aceste zone va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă. Vor fi și întensificări ale vântului, care va sufla cu viteze cuprinse între 55-65km/h.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi avertizări meteorologice de vreme rea

Mateescu a mai adăugat că o avertizare meteorologică de Cod Galben de vreme rea vizează nordul, centrul Moldovei, zona Maramureșului, Transilvania, nordul Crișanei, dar și zona de munte. Vântul va sufla cu viteze cuprinse între 40-60 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită. Este important de precizat că județele Botoșani, Suceava, Neamț și Iași s-au aflat sub atenționare de Cod Roșu de ninsori în timpul nopții dintre marți și miercuri, 5-6 aprilie.

„Primele atenționări de cod roșu emise de Administrația Națională de Meteorologie într-o lună aprilie. Din păcate, aici stratul de zăpadă este unul consistent, peste 25-57 de cm măsurat în platformele meteorologice, dar cu siguranță troienele sunt mult mai mari”, a mai spus Elena Mateescu într-o intervenție în direct la Antena 3 CNN.