„Când am fost desemnat comisar m-am angajat să fac toate eforturile necesare pentru ca România și Bulgaria să devină membre ale spațiului Schengen.Acum, după 4 ani și jumătate, nu pot decât să spun că poziția României a fost clară și consecventă tot timpul. S-a încheiat evaluarea Schengen în 2011 și pot să afirm cu fermitate că România este gata pentru aderarea la spațiul Schengen. Decizia acum este politică. Statele membre trebuie să decidă în unanimitate. Și astăzi, din nou, am chemat toate statele membre să dea undă verde acestei decizii, astfel încât în timpul Președinției (României la Consiliul UE – n.r.) această minunată țară să poată adera la Spațiul Schengen”, a declarat Dimitris Avrampoulos, la conferința de presă susținută alături de ministrul de Interne, Carmen Dan, după reuniunea Consiliului JAI.

La rândul ei, Carmen Dan a afirmat că discuțiile în cadrul Consiliului JAI despre Schengen au vizat măsurile necesare pe termen scurt și mediu care să restabilească buna funcționare a Spațiului, în contextul efectelor generate de migrație și terorism cu care s-a confruntat UE.

„În privința Spațiului Schengen, discuțiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt și mediu pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcționare a acestei zone, funcționare afectată de crizele generate de terrorism și migrație prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce privește extinderea statelor Schengen în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate”, a declarat ministrul român de Interne.