Evenimentul Zilei > Actualitate > România scapă de calvar? Un reputat medic spune că se va întâmpla chiar de sărbători! E unica noastră salvare
România scapă de calvar? Un reputat medic spune că se va întâmpla chiar de sărbători! E unica noastră salvare

România scapă de calvar? Un reputat medic spune că se va întâmpla chiar de sărbători! E unica noastră salvare

Specialistul Octavian Jurma vine cu vești bune pentru români în ceea ce privește sărbătorile de iarnă. Rata de infectare cu COVID-19 este în scădere, iar dacă se va menține în acest ritm, marea majoritate a județelor vor fi sub 3 la mia de locuitori până de Crăciun.

Octavian Jurma susține că modul în care evoluează lucrurile în ceea ce privește pandemia de COVID-19 și ieșirea din valul patru ține doar de măsurile luate de autorități, dar și de cum reacționează populația la acestea. Prevenția este cea mai bună armă în acest moment, iar restricțiile fac și ele parte din elementele principale din această luptă. Specialistul susține că cel mai important factor pentru a ieși din valul patru rămâne totuși vaccinarea populației.

„Majoritatea județelor vor fi sub 3 la mie înainte de sărbători dacă trendul actual se menține constant”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Octavian Jurma vine și cu o serie de cifre concrete cu privire la declarațiile sale. Acesta susține că, potrivit estimărilor sale, județul Sibiu va avea cea mai mare rată de incidență până în 28 decembrie. Aici este posibil să se înregistreze peste 9 la mie, dacă ne raportăm la creșterile masive de noi cazuri COVID-19 din ultima perioadă. Specialistul susține că acest lucru este „cel mai probabil din cauza cazurilor anterioare, când s-a subestimat incidenţa”.

După câteva calcule estimative, specialistul susține că, la finalul lunii decembrie, pe lista județelor cu o incidență de peste 3 la mia de locuitori vor fi și Argeș, Bihor sau Vâlcea. Vorbim doar despre estimări, nu despre o situația concretă. Evoluția lucrurilor depinde de o serie de factori care țin doar de români și de autorități.

Octavian Jurma susține că este extrem de important modul în care se acționează în această perioadă, dacă ne dorim să ieșim din valul patru al pandemiei de COVID-19. Conform specialistului, relaxarea măsurilor prematură, deschiderea școlilor în format fizic, haosul politic, lipsa de conformare cu privire la restricțiile impuse, toate ar putea duce din nou la creșterea ratei de infectare cu virusul SARS-Cov-2.

„Mă îngrijorează faptul că avem județe ca Satu Mare care se mențin într-un platou înalt de mai multe săptămâni”, a mai scris Octavian Jurma pe pagina personală de Facebook.