Într-un comunicat de presă PNL precizează că acest OUG se află în dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO.
 
Mai mult, social-liberalii acuză că ordonanța reprezintă un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia și o sfidare fără margini din partea Guvernului Dragnea – Dăncilă.
 
„Din reglementările anunțate transpare fără vreo urmă de îndoială faptul că sunt făcute cu dedicație pentru a obține în sfârșit controlul politic urmărit de PSD-ALDE asupra Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție. Atitudinea de frondă față de instituțiile europene a PSD-ALDE este relevată cu atât mai mult de faptul că în timpul unei proceduri în desfășurare la nivelul Curții de Justiției a Uniunii Europene, referitoare la modificările aduse Legilor Justiției și la regimului juridic al recomandărilor din Raportul MCV, Guvernul adoptă o nouă ordonanță de urgență menită să schimbe regulile referitoare la ocuparea posturilor de procurori șefi și să elimine posibilitatea asigurării interimatului”, se precizează în comunicat.
 
„Față de riscul major al activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României, PNL se va adresa tuturor ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, președintelui Parlamentului European, președintelui Comisiei Europene, președintele Consiliului European și liderilor grupurilor parlamentare din Parlamentul European pentru a sublinia angajamentul de guvernare al Partidului Național Liberal de a implementa pe deplin toate recomandările prevăzute în Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și în cele ale Comisiei de la Veneția”, mai precizează comunicatul.
 
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lansat marți, prin intermediul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, anunțurile depre două proiecte de Ordonanțe de urgență. Acestea vor aduce o serie de modificări în justiție. Sunt vizate Legile Justiției și procedura de selecție a procurorilor pentru Parchetul European.