România, obligată să accelereze măsurile fiscale. Ratingul publicat de Moody's, negativ
- Iulia Moise
- 15 martie 2025, 09:09

Agenția de evaluare financiară Moody's Ratings a anunțat vineri că a menținut ratingul României la „Baa3”, însă a schimbat perspectiva acestuia de la „stabilă” la „negativă”, conform unui comunicat de presă emis de Moody's.
„Decizia de a modifica perspectiva la negativă reflectă riscul ca, în absenţa adoptării unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală, soliditatea fiscală a României să slăbească semnificativ în următorii ani", transmite agenţia.
Moody's a menținut ratingul României la Baa3
Conform scenariului de bază elaborat de Moody's, deficitul fiscal al României va rămâne ridicat în 2025, estimându-se la 7,7% din PIB, cu o îmbunătățire graduală în anii următori.
Aceasta va conduce la o creștere a datoriei guvernamentale până la 68,5% din PIB în 2028. În lipsa unei îmbunătățiri semnificative a perspectivei fiscale, există riscul ca profilul de credit al României să se deterioreze considerabil în comparație cu alte țări care au un rating de tip "Baa3".
Agenția de evaluare subliniază că menținerea ratingului „Baa3” pentru România reflectă dimensiunea și potențialul moderat de creștere al economiei. Totuși, profilul de credit al țării este afectat de o vulnerabilitate crescută la evenimente de risc, având în vedere expunerea sa sporită la riscurile geopolitice generate de apropierea de conflictul din Ucraina.
Deficitul fiscal al României va rămâne ridicat în 2025
Conform politicilor anunțate de Guvern până în prezent, Moody's Ratings estimează că deficitul fiscal va scădea de la 8,7% din PIB, nivel atins în 2024, dar va rămâne ridicat, la 7,7% din PIB în 2025, urmând să se îmbunătățească treptat în anii următori.
Aceasta, împreună cu o revizuire în scădere a prognozelor de creștere pentru România, va conduce rapid la o creștere a poverii datoriei guvernamentale, care va ajunge la 59,3% din PIB la sfârșitul anului 2025 și la 62,7% din PIB la sfârșitul anului 2026, comparativ cu 48,9% din PIB la finalul anului 2023.
„Reducerea cu succes a deficitului şi limitarea creşterii poverii datoriei guvernamentale vor necesita, cel mai probabil, adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală.

Moody's Rating / sursa foto: dreamstime.com
România s-a angajat să implementeze o reformă fiscală majoră în cadrul PNRR, a cărei adoptare va contribui, cel mai probabil, la îmbunătăţirea previziunilor noastre referitoare la deficit şi datorie, chiar dacă efectele ar urma să se resimtă abia începând din 2026...
Totuşi, această reformă suferă deja întârzieri semnificative şi nu ne aşteptăm ca detaliile cu privire la amploarea şi componenţa măsurilor de creştere a veniturilor, pe care o astfel de reformă ar putea să le includă, să fie publicate decât după alegerile prezidenţiale din luna mai”, a mai transmis Moody's.
Moody's: Este necesară adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală
Agenția de evaluare menționează că perspectiva ratingului ar putea fi revizuită la „stabilă” dacă indicatorii referitori la povara datoriei guvernamentale și accesibilitatea acesteia se vor deteriora semnificativ mai puțin decât se estimează în prezent. Totuși, acest lucru ar necesita, cel mai probabil, implementarea unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală și îmbunătățirea disciplinei în cheltuieli.
Pe de altă parte, ratingul de țară acordat României ar putea fi redus dacă Executivul nu reușește să implementeze o consolidare fiscală semnificativă în anii următori. Un astfel de scenariu ar putea apărea în urma eșecului de a adopta noi măsuri de consolidare fiscală și a progreselor limitate în gestionarea politicii fiscale. De asemenea, o creștere semnificativă a riscurilor geopolitice generate de războiul din Ucraina ar putea exercita presiuni negative asupra ratingului.
Moody's era singura dintre cele trei mari agenții de rating care avea o perspectivă „stabilă” pentru ratingul suveran al României, în timp ce Fitch Ratings și S&P Global Ratings au o perspectivă „negativă”. Aceasta situație plasează România aproape de un rating considerat „junk”.