Evenimentul Zilei > Justitie > România, o nouă condamnare la CEDO. Cazul unui copil abuzat într-un centru de plasament a fost ignorat
România, o nouă condamnare la CEDO. Cazul unui copil abuzat într-un centru de plasament a fost ignorat

România, o nouă condamnare la CEDO. Cazul unui copil abuzat într-un centru de plasament a fost ignorat

România a primit o nouă condamnare la CEDO. Decizia de condamnare a României a fost adoptată în unanimitate de cei trei judecători pe 29 martie 2022. Autoritățile au ignorat cazul unui copil abuzat într-un centru de plasament.

Decizia de condamnare a României a fost adoptată în unanimitate de cei trei judecători pe 29 martie 2022. A durat apoi o lună de zile ca hotărârea completului Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să fie redactată și publicată, la începutul lunii mai.

Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii sau asociațiile profesionale din mediul judiciar nu au ignorat cazul unui copil abuzat într-un centru de plasament.

Cauza A.Ö. împotriva României, înregistrată la CEDO în februarie 2020 și soluționată prin condamnarea statului român, a trecut neobservată. Și totuși, speța este una dintre cele mai importante aflate recent pe rolul Curții cu privire la capacitatea statului român de a investiga și pedepsi cazurile de infracțiuni sexuale cu victime minore atunci când nu există urme ale constrângerii fizice. Oamenii legii trebuiau să facă toate verificările necesare, dar nu s-a întâmplat asta.

Soartă cruntă pentru doi copii
Sursa: arhiva EVZ

Greșeala făcută de România

La șase ani de la zile de la momentul dublei condamnări a României la CEDO pentru incapacitatea de a dezvolta o practică judiciară efectivă și uniformă în investigarea infracțiunilor sexuale cu victime minore, statul român a mai primit o condamnare.

Organele judiciare naționale nu bagă în seamă atunci când cineva spune că a fost hărțuit și consideră că nu au dovezi dacă nu prezintă urme. În cadrul anchetelor lipsesc adesea expertizele psihiatrice, iar evaluările psihologice au la bază prejudecata potrivit căreia copilul-victimă l-a provocat pe adultul-suspect.

După condamnările la CEDO din 2016, statul român a intrat într-un proces de supraveghere, fiind obligat să raporteze periodic măsurile adoptate pentru corectarea neajunsurilor judiciare constatate în investigarea infracțiunilor sexuale cu victime copii.

CEDO a amendat încă o dată România pentru că a ignorat un caz foarte important. Victima nu avea niciun fel de urme de leziuni de violenţă pe corp și nu a fost luată în considerare, potrivit dela0.ro

Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru minori și familie din Brașov a decis să închidă ancheta.