Evenimentul Zilei > Actualitate > România mai trimite un campion în ringul profesionist: Viorel Simion, pe urmele lui Lucian Bute | VEZI IMAGINE 360°
România mai trimite un campion în ringul profesionist: Viorel Simion, pe urmele lui Lucian Bute | VEZI IMAGINE 360°

România mai trimite un campion în ringul profesionist: Viorel Simion, pe urmele lui Lucian Bute | VEZI IMAGINE 360°

BOX. În Canada, Viorel Simion va călca pe urmele lui Doroftei, Bute, Diaconu şi Jo Jo Dan. Peste trei săptămâni, pugilistul va lupta în aceeaşi gală cu campionul mondial Bute, pe care speră să-l egaleze.

În sala de box a Complexului Sportiv Dinamo este mereu agitaţie mare. Câţiva componenţi ai lotului naţional, pregătiţi de Napoleon Gheorghe, se pregătesc ca în Legiunea Străină. Unii în ring, exersând lovituri, alţii cărând pumni cu nemiluita imenşilor saci de antrenament. Încăperea este încălzită de calorifere uriaşe, de pe vremea lui Ceauşescu.

Cu mănuşile în mâini, fostul "amator" Viorel Simion este "chinuit" de antrenorul Petre "Miţi" Mateescu. Are o ţintă precisă. Peste trei săptămâni, într-o gală în care va lupta şi Lucian Bute, Viorel Simion, 29 de ani, va disputa cel mai important meci al carierei de profesionist.

O ascensiune începută pe 19 mai 2006, la Brăila. Viorel s-a bătut atunci cu un bulgar, Nikolai Mihailov. De atunci, a adunat 12 partide la profesionişti, câştigate pe linie. "La Montreal va fi, practic, începutul carierei mele de profesionist. E o şansă imensă şi nu vreau să o ratez", spune Viorel.

Se va bate cu un mexican

Nu ştie mare lucru despre adversarul său, Pedro Zenon Navarrete Montaño, un mexican de aceeaşi vârstă cu el, dar cu o experienţă superioară (39 de meciuri – 26 victorii, 10 pierdute şi 3 egaluri). Ce ştie sigur este că nu vrea să bată drumul degeaba până la Montreal. "Vreau să ajung ca Lucian Bute. Să cuceresc un titlu mondial şi apoi să ţin de el, aşa, ca Lucian. Nu mă poate opri din drumul meu acest mexican. Am să-l bat", zice, sigur pe el, Viorel.

Se află în cantonament de câteva săptămâni, iar doar sâmbăta dă câte o o fugă acasă, ca să-şi vadă familia. "Acum, la profesionişti, încă e mai bine, dar, când eram la amatori, stăteam 11 luni pe an în cantonament. Îmi este dor de fete", spune Viorel Simion, apoi povesteşte cât de pasionată de box e Andreea, fiica lui de 8 ani, şi despre pasiunea mezinei, Oana, de 2 ani, pentru gimnastică. "Sare de pe bufetul de la bucătărie şi n-are nimic!", dezvăluie pugilistul.

Viorel Simion nu s-a îmbogăţit la profesionişti. De când este impresariat de Sorin Florea, patronul de la Casino Merkur, o duce însă mai bine. "Deocamdată, stăm într-o garsonieră, dar am început şi o căsuţă, în curtea părinţilor. N-am făcut decât parterul. Când voi avea bani, o s-o termin", zice Simion.

Se bucură pentru succesul sportiv pe care îl are Bute: "E un băiat tare bun. E un model pentru mulţi. Inclusiv pentru mine. Am fost colegi de cameră la lotul naţional şi n-am să uit niciodată cum mâncam amândoi dintr-o pâine sau când mai beam câte un şpriţ".

Mic de statură, doar 165 de centimetri înălţime, Viorel Simion pare un uriaş în ring. Este deţinătorul centurii WBC Mediterranean la categoria pană (57,153 de kilograme), titlu câştigat în aprilie 2008, la Sala Polivalentă din Bucureşti.

Viorel Simion, care nu are nicio legătură de rudenie cu celebrii fraţi Marian şi Dorel Simion, spune că idolul său în box este Francisc Vaştag, fostul mare campion, cel care a refuzat să treacă la profesionism. "Când eram la amatori toţi spuneau că am blocajul lui, riposta lui. N-am să uit niciodată ce mare boxer a fost. Aşa cum n-am să-l uit nici pe primul meu antrenor, Teofil Mihai", spune Viorel Simion.

Provenit dintr-o familie cu şase copii, Viorel Simion zice că n-a avut griji. "Părinţii, oameni muncitori, modeşti, ne asigurau strictul necesar. Apoi, fratele cel mai mare, care era cizmar, aducea şi el bani acasă. Primii mei bani din box? La un Memorial «Simion Cuţov». Mi-am luat haine de toţi! Apar ca născut la Lehliu, dar eu sunt din Bucureşti. Doar că la Lehliu au luat-o pe mama durerile facerii".

CV

Performanţele lui Viorel Simion la amatori

  • de 7 ori campion naţional;
  • de 6 ori învingător la "Centura de Aur";
  • campion european de cadeţi (’97);
  • campion european de juniori (’99);
  • locul 3 la Europenele de seniori din 2002;
  • locul 5 la Olimpiada din 2004;
  • locul 3 la Mondialele din 2005.

"Ca şi Cristofor Columb, Viorel Simion va pleca să cucerească Lumea Nouă. În doi ani, Viorel va fi campion mondial!",
RUDEL OBREJA, preşedinte FR Box

Foto panoramică de Octavian Cocoloş:

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: