Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ioana Petrescu – Umbreluța cu care Victor Ponta a vrut să-i ardă una lui Traian Băsescu
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ioana Petrescu – Umbreluța cu care Victor Ponta a vrut să-i ardă una lui Traian Băsescu

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ioana Petrescu – Umbreluța cu care Victor Ponta a vrut să-i ardă una lui Traian Băsescu

Văzînd filmul, deja celebru – al întîlnirii de la Cotroceni, cineva mai deştept decît mine observa, uluit, că momentul putea fi interpretat şi în această cheie paradoxală: Un căpitan de vas dă lecţii de economie unei persoane cu doctoratul în Economie la Harvard. De aici plecînd, s-au ivit în spaţiul public voci care au pus la îndoială diploma demoazelei Ioana Petrescu, ba chiar şi prestigiul Universităţii Harvard.

În realitate însă, şi un absolvent de liceu economic ar fi putut susţine un dialog mai competent cu Traian Băsescu într–o chestiune simplă precum sursele prin care să se compenseze gaura produsă în Buget de reducerea CAS.

Cu toate acestea, Ioana Petrescu, ministră a Finanţelor, s-a dedat la o prestaţie de femeie divorţată venită la prima întîlnire cu un bărbat contactat pe sentimente.ro.

Faţă-n faţă cu masculul după care tînjesc hormonii tăi, uiţi şi cum te cheamă.

Cum se explică această prestaţie?

Traian Băsescu a dat un răspuns în interviul de la Evz de miercuri:

„Realizator: Ar trebui să fie schimbată din funcţia asta sau e suficient…?

Traian Băsescu: Nu, nu m-aş pronunţa, eu aş fi mai îngăduitor cu dînsa, mult mai îngăduitor cu dînsa decît cu premierul. Pentru că ea este… a fost un om folosit la întîlnire, folosit de premier şi aruncată în gura lupului, dar pe urmă a vrut s-o compenseze, spunînd: vai, cum a batjocorit-o preşedintele pe doamna ministru.

Realizator: /…/ vinovatul.

Traian Băsescu: A vrut s-o…

Mircea Marian: Cred c-a vrut mai mult s-o martirizeze şi s-o folosească, să v-arate…

Dan Adronic: Să deturneze toată… a încercat să deturneze toată /…/

Traian Băsescu: Deci lipsa de caracter a lui Victor Ponta s-a văzut şi din modul cum a sacrificat-o pe doamna ministru, pe care eu n-aş fi sacrificat-o niciodată. N-aş putea să fac aşa ceva nici unui bărbat, şi cu atît mai puţin unei femei“.

Nu e prima dată cînd Traian Băsescu ne dezvăluie un sentiment grijuliu faţă de demoazelă.

După numirea Guvernului Victor Ponta 3, într-o posibilă polemică cu cei care-şi expuneau îndoiala faţă de competenţa proaspăt numitei, Traian Băsescu a declarat luni, 31 martie 2014, la B1tv:

"Mie îmi place doamna asta. Sunt convins ca poate mult mai mult decât păreți că vreți să acceptați. Sunt convins că o să le puna pielea pe băț prin Ministerul de Finanțe, în câteva luni. Eu exprim mai mult o speranță, că nu o cunosc".

Să fie sentimentele unui tată cu o fiică de vîrsta Ioanei Petrescu?

Sau să ştie Traian Băsescu ceea ce noi nu ştim:

Că Ioana Petrescu e colega noastră de unitate?

Oricum, prestaţia Ioanei Petrescu la Cotroceni nu ţine nici de pregătirea în domeniul economic, nici de pregătirea pentru întîlnire, nici de intimidarea de către Victor Ponta.

Ţine de altceva, mult mai important:

Ţine de caracter.

A trecut aproape neobservat Scandalul retragerii de pe site a Codului Fiscal.

Ioana Petrescu anunţa, încă din 15 mai 2014, rescrierea Codului fiscal, operaţiune amînată din 2003, ca unul dintre marile proiecte ale sale ca ministru.

În 30 iunie 2014, Proiectul Noului Cod fiscal e pus pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Un Comunicat al Ministerului, cu citate din Ioana Petrescu, ne confirmă mîndria ministrului de a realiza o operă de proporţiile noului Cod Fiscal.

Textul ne avertizează şi asupra unui capitol nou intitulat Controale Fiscale.

Nu încape îndoială!

Ioana Petrescu vede în acest Proiect opera vieţii sale.

Sîmbătă, 12 iulie 2014, după ce Mediafax extrage din Proiect articolele privind majorarea taxelor şi impozitelor de la 1 ianuarie 2014, supus absolut presei, Victor Ponta cere retragerea Documentului de 516 pagini de pe site-ul ministerului.

Ioana Petrescu se grăbeşte să-l retragă, şi să publice un Comunicat în care dezvăluie intervenţia lui Victor Ponta.

Pe cristoiublog.ro am scris imediat că Ioana Petrescu trebuie să demisioneze.

Fie, pentru că a pus Proiectul în dezbatere publică fără să-l întrebe pe premier.

Fie, pentru că a avut aprobarea lui Victor Ponta, dar acesta, în stilu-i specific, a sacrificat-o de dragul imaginii sale.

Spre uluirea mea, Ioana Petrescu tace.

Nu găseşte de cuviinţă nici măcar să explice opiniei publice ce s-a întîmplat.

De ce?

Excluzînd ipoteza că a primit ordin să fie ministru, rămîne ipoteza unei păpuşici Barbie a lui Victor Ponta .

Păpuşică a baronilor PSD, Victor Ponta şi-a găsit şi el o păpuşică.

Aceasta ar fi explicaţia prestaţiei de la Cotroceni.

Ioana Petrescu a acceptat rolul pe care i l-a impus Victor Ponta înainte de întîlnire:

O faci pe proasta, pentru ca Traian Băsescu să te jignească.

Nu s-a întîmplat aşa.

Diversiunea cuplului Victor Ponta – Sebastian Ghiţă în asta consta.

Aşadar, madmoazela a acceptat să treacă drept neghioabă pentru a-i face pe plac lui Victor Ponta.

La numirea Ioanei Petrescu am scris în Evenimentul zilei din 5 martie 2014 că Victor Ponta şi-a ales cîţiva tineri pentru a-i pune în fruntea bodegii care e Guvernul Cefelor Groase din PSD.

”Acum după despărţirea de PNL, Victor Ponta, preocupat exclusiv de imaginea sa în presă, a lansat această găluşcă babană cu El Însuşi, sfidînd baronii PSD, de dragul elevelor de pension, puse să conducă ditamai ministerele, în genul Ioanei Petrescu, zisă şi Usturoiul.”

Imediat, mi-au sărit în cap Mumele Pădurii din presa noastră.

Am răspuns în 14 iulie 2014, în Evenimentul zilei:

"Mă rog! Recapitulînd cele scrise de mine pe cristoiublog.ro şi în Evenimentul zilei, voi reaminti că atacurile mele l-au vizat pe Victor Ponta şi nu pe madmoazela Ioana Petrescu. Am scris, la anunţarea noii liste guvernamentale, că şmecheraşul de Victor Ponta a apelat la un truc vechi de politruc neam bun cu scamatorii din bîlci: Plasarea în fruntea unor ministere importante a unor tineri cu un CV occidental, lipsiţi total de experienţa politicii noastre moldo-valahe, dar şi de experienţa administraţiei româneşti înţepenite în năravuri fanariote, pentru ca în spatele imaginii lor de tineri cu carte, oneşti şi cu maniere europene, rîtanii din PSD să-şi facă de cap“.

Uite că nu m-am înşelat!

Tinerii cu carte sunt folosiți de Victor Ponta nu numai ca păpușici în vitrina Guvernului PSD, dar și ca umbreluțele  cu care iresponsabilul vesel le dă în cap adversarilor politici.

Ioana Petrescu e un exemplu.