Evenimentul Zilei > Actualitate > România la un pas de „Scenariul III”. Măsuri radicale împotriva Coronavirus
România la un pas de „Scenariul III”. Măsuri radicale împotriva Coronavirus

România la un pas de „Scenariul III”. Măsuri radicale împotriva Coronavirus

Dacă numărul cazurilor persoanelor infectate cu Coronavirus va continua să crească, ajungând la un nivel alarmant, România ar putea intra în Scenariul III.

La momentul actual România se află în Scenariul II, dar dacă situația evoluează în ritmul alert din ultimele zile, s-ar putea ajunge foarte ușor în Scenariul III.

ECDC a realizat o analiză a celor patru scenarii de evoluție a COVID-19 în Europa.

„De la 100 de cazuri în sus, trecem la scenariul 3”, a anunțat, joi seară, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Scenariul 3

A. Transmitere susținută, pe scară largă – presiune asupra sistemului de sănătate

În această etapă, nu mai este necesară identificarea contacților, iar raportarea cazurilor trebuie să fie simplificată și bazată pe serviciile primare de sănătate. În cadrul spitalelor apare procedura de triaj și de izolare a cazurilor care necesită îngrijiri și limitarea presiunii exercitate de populație. Mai mult, este necesară implementarea de măsuri de ”distanțare socială”, pentru a împiedica transmisia virală.

B. Transmitere susținută, pe scară largă – suprasolicitarea sistemului de sănătate

Din acest moment, capacitatea spitalelor este suprasolicitată, atât serviciile de urgență, cât și serviciile de terapie intensivă. Pot apărea deficiențe în disponibilitatea personalului medical, materiale de protecție, kituri de testare a infecției.

Din acest punct este necesară activarea planului de urgență, amânarea serviciilor de sănătate non-urgente, identificarea de spații suplimentare de îngrijiri medicale și redistribuirea resurselor sanitare la nivel european, notează raportuldegarda.ro.