România-Franţa. Prima seară pe "Naţional Arena" va fi fără seminţe şi ţigări

România-Franţa. Prima seară pe "Naţional Arena" va fi fără seminţe şi ţigări

Fanii nu vor putea să fumeze, să spargă "bomboane agricole" sau să introducă bannere.

Fanii fotbalului din România fierb de nerăbdare să vadă primul meci pe "Naţional Arena". Cu toate că mulţi suporteri care vor fi prezenţi diseară la meciul cu Franţa şi-au cumpărat biletele cu gândul la Lionel Messi (n.r. - tricolorii ar fi trebuit să joace un amical cu Argentina în august, însă sudamericanii au anulat partida), duelul decisiv cu "cocoşii" se anunţă interesant.

Biletul la meci asigură gratuitatea pe RATB

Pentru acest prim meci de pe "Naţional Arena", oficialii FRF au stabilit un set de reguli de conduită pentru cei care au plătit bani grei pentru un bilet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spectatorii care refuză să se supună controlului corporal şi al bagajelor nu li se va permite accesul în incinta arenei. Fumatul este interzis pe stadion, însă fanii nu vor suferi de sete sau de foame, fiind disponibile 58 de chioşcuri, amplasate pe terasamentul exterior, în toate cele patru sectoare.

Accesul în stadion cu băuturi alcoolice, cu sticle, cu umbrele, brichete, seminţe, torţe, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene este, de asemenea, intezis. Suporterii nu au voie să introducă şi să afişeze bannere. Posesorii de bilete la meci vor putea merge gratis la stadion cu mijloacele de transport ale RATB (nu şi cu metroul). Fanii se vor putea întoarce acasă tot gratis cu autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele RATB care îşi vor prelungi programul de circulaţie cu o oră după finalul jocului. FRF a cumpărat 55.000 de steguleţe pentru acest meci, care vor fi distribuite spectatorilor.

Câinii vagabonzi au fost săltaţi de hingheri

Mai mult, Primăria s-a ocupat ieri de "deportarea" temporară a câinilor vagabonzi din preajma arenei. Iată programul evenimentului:

  • Ora 18.00. Se deschid porţile stadionului. Există patru căi de acces spre arenă: spre Tribuna 1 se va intra pe Str. Mr. Coravu; dacă au bilete la Tribuna a II-a, suporterii trebuie să vină pe Str. Socului; la Peluza Nord intrarea este pe Str. Pierre de Coubertain, în timp ce accesul la Peluza Sud, intrarea cea mai apropiată este de pe Bulevardul Basarabia;
  • Ora 20.15 - Recital Inna. Cântăreaţa a fost aleasă special de Mircea Sandu;
  • Ora 20.45 - Cei 22 de jucători vor ieşi la încălzire;
  • Ora 21.25 - Intonarea imnurilor de stat ale celor două echipe. "Deşteaptă-te, române!" va fi interpretat de Marcel Pavel;
  • Ora 21.30 - Startul partidei.

LA MECI AU FOST INVITATE PERSONAJE OBSCURE

Andrei CălinOctavian Cojocaru La meciul România - Franţa vor asista şi foarte mulţi băgători de seamă din fotbalul românesc. Conducătorii FRF au ţinut să invite cât mai mulţi oficiali şi foşti jucători ai primei reprezentative.

Invitaţiile au fost făcute pentru meciul cu Argentina, care ar fi trebuit să se dispute pe 10 august, şi au rămas valabile la întâlnirea cu francezii. În mulţimea care are privilegiul de a vedea jocul capital cu naţionala din Hexagon nu se regăseşte şi Constantin Frăţilă, unul dintre marcatorii din singura victorie obţinută în deplasare cu "cocoşii".

"Asta e recunoştinţa pentru că mi-am rupt picioarele!"

De numele lui se leagă singura victorie obţinută de naţionala României, împotriva Franţei, în deplasare. Pe 22 martie 1967, tricolorii îi băteau pe "cocoşi", pe "Parc de Princes", într-o întâlnire "amicală" (scor 2-1).

Constantin Frăţilă şi Mircea Dridea au marcat golurile care au îngenuncheat naţionala Franţei, antrenată la acea vreme de Just Fontaine. Frăţilă a fost trecut cu vederea pentru întâlnirea de astăzi, pe care o va vedea din faţa televizorului. "M-aş fi dus să văd şi eu meciul şi spectacolul de inaugurare.

Cred că va fi frumos. Nu am primit nimic de la federaţie. Asta este recunoştinţa pentru că mi-am rupt picioarele pentru echipa naţională! Generaţia mea a bătut Franţa. Nu contează că a fost doar un amical. Ni s-a cântat imnul şi i-am învins la Paris. Să vedem acum dacă mai putem", ne-a declarat fostul atacant al naţionalei şi al echipei Dinamo. Frăţilă a jucat 7 meciuri în naţională şi a marcat 7 goluri. El a debutat la partida România- Elveţia (scor 4-2), iar în acel joc a reuşit să puncteze de trei ori.

"Pilă" şi Pălărie, invitaţi de onoare

Federaţia a împărţit câte o invitaţie fiecărui preşedinte de club din primele trei divizii, dar şi fiecărui membru din Comitetul Executiv. Astfel, la acest joc ar putea asista Marian Pălărie, reprezentantul cluburilor de fotbal feminin, sau Sorin Ţerbea, reprezentantul cluburilor de fotbal în sală. De asemenea, nu a fost omis nici celebrul "Pilă" Stoica, preşedintele Comisiei de Fotbal pe Plajă. El este un apropiat al conducătorilor FRF.

Lista invitaţilor a fost încheiată de portarii de la federaţie, care vor fi şi ei diseară în tribune. Peste 500 de persoane au format ieri o coadă imensă în încercarea de a-şi ridica tichetele de acces la jocul de diseară. Procesul fost îngreunat din cauza spaţiului redus pe care îl are la dispoziţie firma care se ocupa cu distribuirea biletelor. Tricolorii vor evolua diseară cu "casa închisă" în faţa a 55.000 de fani.

REACŢII

"Nu avem aceleaşi resurse ca francezii. Dacă învingem, lumea va crede că suntem campioni mondiali", VIOREL MOLDOVAN fost internaţional

"Echipa României este puternică. De Chiricheş nu am auzit", LAURENT BLANC selecţionerul Franţei

"Eu dau pronosticuri proaste de obicei. Nu ies pentru că nu mă pricep. Cred că vom câştiga", LASZLO BÖLÖNI fost selecţioner

VIZITĂ LA NIVEL ÎNALT Preşedintele FIFA vine la Bucureşti

Sepp Blatter, preşedintele FIFA, va fi prezent diseară pe "Naţional Arena" pentru a urmări spectacolul dedicat inaugurării noului stadion, dar şi meciul pe care tricolorii îl dispută cu naţionala Franţei. În cursul zilei de astăzi, elveţianul va participa şi la inaugurarea Complexului Sportiv al FRF de la Buftea, alături de prim-ministrul Emil Boc, de Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, şi de Ion Stoica, primarul oraşului Buftea. De asemenea, pe lângă Sepp Blatter, la Bucureşti va mai fi prezent astăzi şi Frantisek Laurinec, membru al Comitetului Executiv al UEFA.

Primul stadion de cinci stele al României, construit în 42 de luni

Lucrările la "Naţional Arena" au început în 20 februarie 2008, pe locul fostului stadion "23 August" (n.r. - denumire pe care a avut-o până la Revoluţie) sau "Naţional", de după 1989. Potrivit planului iniţial, moderna arenă, care face parte din exclusivista clasă UEFA "Elite", ar fi trebuit să coste puţin sub 200 de milioane de euro. Lucrările au durat 42 de luni, iar preţul a crescut considerabil. Acoperişul retractabil şi refacerea carosabilului din jurul arenei au făcut ca mândria arenelor sportive din Bucureşti să fie de aproape 235 de milioane de euro. Costurile au fost suportate de Primăria Capitalei, dar şi de Guvern.

"Naţional Arena" are o capacitate de 55.600 de locuri, dintre care 3.600 sunt în boxele VIP. Presa are la dispoziţie 126 de scaune, însă numărul acestora poate creşte la 548 pentru evenimentele majore pe care le va găzdui stadionul, cum ar fi finala Ligii Europa din acest sezon. Acoperişul retractabil al arenei se poate strânge sau desface în 15 minute.

Parcare de 1.200 de locuri Arena este prietenoasă şi cu suporterii care vin la meci cu maşina. O parcare supraetajată cu o capacitate de 1.200 de locuri a fost construită special. Alte 900 de maşini pot fi parcate în apropierea stadionului. Şapte puncte de prim ajutor au fost amenajate în incinta "Naţional Arena", care are şi 270 de locuri destinate persoanelor cu handicap, dar şi 19 poziţii pentru camerele TV. Fanii nu se vor mai chinui să găsească o toaletă decentă: pentru fiecare sector sunt trei astfel de puncte. (Sorin Breazu) CITIŢI ŞI:

  • Francezii au efectuat antrenamentul oficial pe "Naţional Arena"