Evenimentul Zilei > Actualitate > România, criticată de străini: „Aici, toată lumea e numai după bani. bani. bani. Românii dau bacşiş peste tot. În taxi, la coafor, la cosmetician”. „Mănâncă aproape orice cu pâine”
România, criticată de străini: „Aici, toată lumea e numai după bani. bani. bani. Românii dau bacşiş peste tot. În taxi, la coafor, la cosmetician”. „Mănâncă aproape orice cu pâine”

România, criticată de străini: „Aici, toată lumea e numai după bani. bani. bani. Românii dau bacşiş peste tot. În taxi, la coafor, la cosmetician”. „Mănâncă aproape orice cu pâine”

România este o ţară a contrastelor. Turiştii şi oamenii care vizitează ţara împărtăşesc atât amintiri plăcute şi cuvinte de laudă, cât şi întâmplări şi păreri care creează o imagine cel puţin ciudată pentru alte naţii.

“Românii dau bacşiş peste tot. În taxi, la coafor, la cosmetician. În Polonia, şi cred că în multe alte ţări, bacşişurile se lasă numai la restaurant. A fost foarte ciudat pentru mine la început să văd cum oamenii dădeau bacşiş după ce se tundeau. La mine în ţară ai o listă de preţuri şi plăteşti cât scrie acolo. Ar fi puţin ciudat să le las bacşiş frizerilor din Polonia, dar cred că nu s-ar plânge dacă aş face-o”, declară Artur Pompka, 27 de ani, contabil, Polonia, potrivitt gazetaromaneasc.com citând Observator.tv şi businessmagazine.ro. care  au publicat câteva mărturii ale străinilor care au trecut prin România.

 

 

Românii mănâncă aproape orice cu pâine. Am văzut oameni cum mâncau supe, feluri cu carne şi multe altele cu pâine. Şi în Polonia avem mâncăruri care se servesc cu pâine, chiar dacă nu la fel de mult ca aici. Dar cel mai ciudat a fost să văd cum în România mănâncă până şi piureul de cartofi cu pâine.

O altă ciudăţenie este «curentul» specific românesc. Nimeni nu ar deschide un geam în tramvai, chiar dacă sunt 35 de grade afară. La fel şi la birou – nu dau drumul la aerul condiţionat şi nici nu deschid geamul. Toată lumea se teme de curent, care se pare că poate dăuna grav sănătăţii, în ţara asta. Asta e chestia care mă enervează cel mai tare. Când temperatura din birou depăşeşte 25-26 de grade, chiar e imposibil să munceşti.”

”Să împarţi cu alţii şi să împrumuţi bani şi altele e ceva foarte obişnuit în România. În Germania, nu împrumuţi bani de la un prieten nici dacă rămâi fără. De fapt, în Germania, nu rămâi fără bani, pentru că îţi planifici în aşa fel încât să nu se întâmple asta. În plus, în Germania oamenii pur şi simplu au mai mulţi bani.

Am mai observat că, în România, femeile folosesc tot felul de chestii ciudate, ca mălai sau cafea, ca să-şi cureţe faţa sau muşeţel sau ulei de măsline să se demachieze. Ştiu mai multe despre cum să se folosească de lucruri pe care nu trebuie să dea mulţi bani. Aici văd în băi foarte multe ustensile de bucătărie folosite în scopuri cosmetice”, spune Christian Gesellmann, 31, jurnalist, Germania.

“Voi, în România, nu aveţi mâncarea voastră tradiţională, spre deosebire de noi, în India. Totul e o amestecătură. Sarmale din Turcia, ciorba e în multe alte ţări. Nici mujdeiul de usturoi nu e românesc, e peste tot”, spune Ali Zaidi, 39, manager restaurant, India.

“Nu am înţeles niciodată de ce sunt oamenii în România aşa stresaţi. Explodaţi din orice. În autobuz, pe stradă, dacă doar ating pe unul, imediat se supără, face caz. În India, oamenii sunt calmi. Şi se mulţumesc cu puţin. În puţinul pe care îl au găsesc bucurie. Aici, toată lumea e numai după bani, bani, bani.”