Evenimentul ZileiInternationalRomania, atacată de la Budapesta. Afirmaţii jignitoare din partea unui oficial maghiar

Romania, atacată de la Budapesta. Afirmaţii jignitoare din partea unui oficial maghiar

Romania, atacată de la Budapesta. Afirmaţii jignitoare din partea unui oficial maghiar
Vicepremierul ungar Zsolt Semjén anunță că Guvernul de la Budapesta a avut un „acord verbal punctual” cu autoritățile române pentru programul maghiar de investiții în Transilvania, pe care îl consideră în vigoare, în ciuda criticilor ambasadorului român în Ungaria, însă nu a spus cine a acceptat această înțelegere din partea părții române.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén anunță că Guvernul de la Budapesta a avut un „acord verbal punctual” cu autoritățile române pentru programul maghiar de investiții în Transilvania, pe care îl consideră în vigoare, în ciuda criticilor ambasadorului român în Ungaria, însă nu a spus cine a acceptat această înțelegere din partea părții române.

Zsolt Semjén, viceprim-ministrul ungar a afirmat, luni, la audierea anuală în faţa Comisiei de Coeziune Naţională din cadrul Parlamentului de la Budapesta că a avut un „acord verbal punctual” cu autoritățile române pentru programul maghiar de investiții în Transilvania.

Oficialul ungar nu a precizat, însă, cine a acceptat această înțelegere din partea părții române.

De asemenea, Zsolt Semjén a spus că acest program este în vigoare, în ciuda criticilor ambasadorului român în Ungaria.

Potrivit viceprim-ministrului ungar negocierile au fost conduse de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României.

În legătură cu situaţia tensionată de la Liceul romano-catolic din Târgu Mureş, Zsolt Semjén a afirmat că UDMR primeşte tot sprijinul din partea guvernului ungar, iar la rândul său, şi el personal a făcut demersurile necesare la Vatican.

Un alt subiect prezentat la evenimentul de la Budapesta a fost situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, despre care Zsolt Semjén a afirmat că decizia trebuie luată parţial de UMF, şi parţial de UDMR.

Zsolt Semjén a avansat chiar şi o soluţie pentru rezolvarea problemei de la UMF Târgu Mureş şi anume, se va lua în calcul înfiinţarea unei facultăţi de medicină şi farmacie în cadrul Universităţii Sapientia.

Un alt oficial ungar, János Bencsik (parlamentar Jobbik)a făcut referire la evenimentele dedicate centenarului Trianon

În legătură cu această temă, Zsolt Semjén a declarat că guvernul ungar a luat următoarea decizie: comemorările legate de Trianon vor avea loc în cadrul Comitetului Memorial al Primului Război Mondial sub coordonarea ministrului Miklós Kásler, de la Ministerul Resurselor Umane.

Totodată, Zsolt Semjén a precizat că doliul naţional nu poate fi evitat, deoarece, atât timp cât există 1,5 milioane de maghiari care vor să-şi păstreze identitatea, nu se poate spune că maghiarimea a pierdut Transilvania.

„Ungaria nu numai că a reuşit să supravieţuiască tragediei pierderii teritoriilor, dar se şi întăreşte”, a afirmat oficialul ungar.

Vicepremierul ungar a amintit faptul că, începând din 2010, subvenţiile destinate politicilor naţionale s-au majorat de 10 ori. Printre formele de asistenţă, politicianul a menţionat susţinerea instituţiilor de importanţă naţională, respectiv fondurile dirijate către diferite proiecte. În acest sistem, instituţiile de importanţă naţională propuse de Conferinţa permanentă maghiară (Máért) îşi pot primi finanţarea într-un mod previzibil, resursele fiind utilizate „în mod inteligent şi într-o manieră elegantă”, a precizat acesta.

Prin aceasta, Zsolt Semjén a făcut referire la lansarea programului de dezvoltare economică destinat maghiarilor de peste hotare.

Potrivit vice-premierului ungar, guvernul a subvenţionat derularea programelor în cazul a 5.000 de instituţii maghiare de peste hotare.

În ceea ce priveşte Ucraina Subcarpatică, politicianul a subliniat că, până când nu vor fi asigurate din nou drepturile dobândite ale maghiarilor, Ungaria va bloca orice încercare a Ucrainei de apropiere de NATO şi de UE.

Referitor la Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, vicepremierul ungar a afirmat că aproximativ 1000 de grădiniţe au fost construite sau renovate.

În anul şcolar 2018-2019, 200.000 de copii maghiari au beneficiat de ajutor educaţional, respectiv de pachete cu manuale şi rechizite şcolare.
Zsolt Semjén a evidenţiat şi programul „Fără graniţe!”, program de excursii de studii destinat elevilor, unde numărul elevilor participanţi la a fost mai mare de 100.000.

În încheierea audierii anuale Zsolt Semjén a făcut referire la faptul că numărul persoanelor care au dobândit cetăţenia maghiară depăşeşte 1,1 milioane. Ca o noutate, acesta a menţionat că cetăţenii maghiari care nu au o adresă în UE au putut deja să participe la alegerile europarlamentare, potrivit g4media.ro


Accesează: