Elevele lui Radu Voina au pierdut duelul cu reprezentativa ţării gazdă,scor 28-33, după un meci dominat de la un capăt la celălalt de sud-americance. Jucătoarele din "Ţara Cafelei" au câştigat toate partidele de până acum într-o manieră convingătoare şi sunt la conducerea clasamentului grupei. Româncele s-au impus în primele două partide, cu modestele Cuba şi Tunisia, şi au încheiat la egalitate duelul cu o altă formaţie fără pretenţii, Japonia.

Atât România, cât şi Brazilia sunt deja calificate în faza următoare a competiţiei, însă clasarea finală în grupă va stabili cât de puternic va fi adversarul din optimi. 

Naţionala de fotbal a României a pierdut şi ea în acest an la Sao Paulo, cu 0-1, un amical disputat împotriva selecţionatei Braziliei, la care a evoluat, pentru ultima oară, legendarul Ronaldo. Nascimento, extrema dreaptă a naţionalei feminine de handbal din "Ţara Cafelei", al cărei nume aminteşte de un alt mare fotbalist brazilian (Pele), a marcat la foc automat (8 goluri) în parta româncelor Tamaş şi Tolnai.

România s-a mişcat şi de această dată greu în ofensivă, punctând în special prin aruncări în forţă şi în urma unor acţiuni individuale. Cristina Vărzaru şi Aurelia Brădeanu, două veterane, au ţinut în cursă echipa naţională, care nu a condus în nicio secundă la Sao Paulo aseară.

Jocul colectiv al tricolorelor suferă, iar Radu Voina ar trebui să facă unele schimbări în ceea ce priveşte organizarea atât în defensivă, cât mai ales în ofensivă, altfel campania mondială a tricolorelor se va sfârşi foarte curând.

Obiectivul româncelor este calificarea la Jocurile Olimpice, care poate fi obţinută prin câştigarea aurului mondial, sau dacă tricolorele se clasează imediat după o echipă deja calificată la Londra 2012 şi care a obţinut locul fruntaş în Brazilia.

Fanii brazilieni, care erau aşteptaţi în număr mare aseară, nu au luat cu asalt sala din Sao Paulo.
ROMÂNIA – BRAZILIA 28-33
MIN. 60 – Final de meci. România a pierdut primul meci la Mondiale.
Brazilia înscrie prin Rodriguez. România – prin Brădeanu. Şase goluri pentru ea azi. Încă un gol pentru Da Silva, şi ea autoare tot a şase reuşite.
Curea înscrie al treilea gol din aruncare de la şapte metri. Marchează şi Oana Manea. Jocul e fragmentat. Multe accidentări pe final de meci. Brazilia e din nou în inferioritate. Mai sunt trei minute şi jumătate de joc, iar diferenţa de scor e de patru goluri.
Gol Brazilia. S-a terminat azi pentru românce. A înscris Da Silva – excelentă azi pe semicerc. Avem două minute de superioritate. Ratăm însă copilăreşte. Braziliencele au început să se bucure. Încă un gol pentru gazde. Nascimento. Şase goluri – un nou record al diferenţei de scor.
Antrenorul Braziliei a cerut time-out. Radu Voina nu a apelat încă la această opţiune în repriza secundă. Ratăm din nou. Tot de pe extremă.
Ratează şocant Nechita! A fost poate ultima şansă a tricolorelor de a reveni în meci. Ar fi fost doar trei goluri de recuperat dacă ar fi înscris Ada.

Cinci goluri avantaj pentru Brazilia. Nu, în acest moment – sunt patru goluri. Curea a marcat din nou, de această dată pe contraatac – singurul capitol la care România conduce, punctând de 4 ori din astfel de execuţii. 
MIN. 50 – Se reface diferenţa de trei goluri. A înscris Curea (7 metri). Gazdele fac spectacol: Amorim a înscris dintr-o "aeriană" de toată frumuseţea. Curea dă gol din nou de la linia de şapte metri. 27-23 pentru Brazilia!
Înscrie din nou Ada Nechita. Braziliencele sunt în inferioritate numerică. E acum ori niciodată pentru românce! Elisei vede cartonaşul roşu şi e eliminată, iar gazdele au un şapte metri – de unde Nascimento nu ratează niciodată, sau cel puţin, aşa se pare.
Goluri de ambele părţi. Diferenţa e de patru goluri în favoarea gazdelor. Pentru tricolore au marcat Vărzaru şi Nechita, în timp ce Cavaleiro vrea să rupă plasa porţii române.
În sfârşit, a înscris şi Amariei. Sud-americancele punctează în inferioritate. Gol Oana Manea. Al doilea în 2 minute. Pivotul naţionalei o "comite" însă, imediat, în defensivă şi e eliminată 2 minute.
MIN. 40 – Gol Oana Chirilă. Amorim răspunde cu o execuţie din poziţie centrală. Defensiva română face doar act de prezenţă. Suntem din nou la patru goluri. A înscris şi Oana Manea. Avem un om în plus 2 minute.
Cavaleiro înscrie pentru 18-13. România are eficienţă de sub 50% la aruncări, în timp ce sud-americancele dau, în medie, 2 goluri din 3 încercări. A înscris Vărzaru, însă reuşita acesteia a fost anulată de Rodriguez.
17-13! Nascimento a punctat de la şapte metri. Din nou. Suntem în urmă cu patru goluri. Din nou.
Gol superb reuşit de Aurelia Brădeanu: 4 din 8 procentajul de reuşită al acesteia până acum. Înscrie şi Da Silva. Sud-americancele fac legea pe extreme. Marchează şi Chintoan. Suntem la două goluri de brazilience.
A început partea secundă a partidei.
MIN. 30 – Pauză la Sao Paulo. Brazilia conduce România cu scorul de 14-11, după o repriză slabă a tricolorelor. În finalul primei părţi a înscris şi Chirilă, de la şapte metri.

Radu Voina se ia cu mâinile de cap după o decizie a arbitrilor, care o elimină 2 minute pe Elisei. Brazilia înscrie din nou de pe extremă, prin Rocha, şi e la patru goluri în faţă.

Ambele formaţii mai reuşesc câte un gol, iar apoi tricolorele ratează din nou prin Elisei Ardean. Extrema stângă a naţionalei noastre nu e în cea mai bună formă.
Nascimento nu iartă de la şapte metri. 12-9!
Evoluăm în superioritate numerică. Elisei ratează incredibil. Portarul gazdelor e în zi mare. Şapte metri România! Încă o ratare uriaşă! A venit şi golul – Vărzaru, însă diferenţa de scor ar fi trebuit să fie mai mică de 2 goluri în acest moment.
A punctat şi Vărzaru, dar şi Cavaleiro. Încă un gol frumos reuşit de Aurelia Brădeanu de la distanţă.
MIN. 20 – Chintoan reduce din handicap, după o frumoasă recuperare.

10-5. A marcat Amorim. Tricolorele nu au mai dat gol de minute bune. Diferenţa de cinci goluri e cea mai mare de până acum.
Lob superb reuşit de Nascimento de pe extremă. Brazilianca a dat cinci goluri până acum. 
Elisei a fost eliminată două minute pentru un picior pus pe minge. Ambele formaţii nu par a fi în cea mai bună zi a lor, iar România pare chiar într-una din zilele foarte slabe. A marcat Brădeanu!
7-4! A marcat Nascimento, specialista aruncărilor de la şapte metri. Diferenţa de scor e de trei goluri, cea mai mare de până acum. Nascimento nu e de acord cu asta şi înscrie din nou. Radu Voina a cerut time-out şi încearcă să îşi motiveze elevele, care până acum au greşit mult.
MIN. 10 – Rodriguez a înscris pentru 6-4, după o nouă greşeală stupidă a româncelor, care şi-au pierdut de patru ori posesia în acest fel până acum.
Marchează şi Băbeanu, însă dau gol şi braziliencele, prin aceeaşi Da Silva.
Ne apropiem la un singur gol. A punctat Brădeanu, printr-o aruncare de la zece metri, în diagonală. Sud-americancele nu au mai înscris de minute bune.
Evoluăm în superioritate numerică. Amorim a fost eliminată două minute. Reducem din handicap prin Valentina Elisei, de la şapte metri.
Nascimento punctează din lovitură de la 7 metri. 4-1! Start slab al tricolorelor.
Da Silva duce scorul la 3-0, după o frumoasă aruncare de pe extremă. România marchează şi ea.

Brazilia a deschis scorul, iar după o eroare ofensivă comisă de românce, Diniz a marcat pentru 2-0. Absenţa Cristinei Neagu în faza de atac se resimte în echipa României.
MIN. 1 – A început meciul.