Vacanţa a zeci de români plecați în Mexic s-a transformat în coșmar. Aceștia sunt blocați pe aeroportul din Cancun de aproape trei zile. Unii dintre români au fost chiar expulzați de autoritățile din Mexic fără nicio explicație.

Români blocați în Mexic, pe aeroport. Ce spune MAE

Ministerul Român de Externe a anunțat că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului. Dar acestea ar trebui să fie mai bine explicate.

„Am primit la redacție o mărturie în exclusivitate a doi români care ne-au spus că li s-au confiscat telefoanele și documentele de identitate, însă au reușit să ascundă de autorități o tabletă de pe care ne-au și trimis următoarea înregistrare”, anunță Digi24.

„Am aterizat la ora locală 16:30 pe aeroportul internaţional Cancun. Toți cei din România am fost direcționati către o poartă, absolut toţi. Nu ni s-a spus nimic, ni s-au luat pașapoartele, telefoanele și am fost închiși într-un spațiu foarte mic, practic fără absolut nicio distanțare corona- COVID, absolut nimic”, a spus unul dintre turiști.

Verificați de CIA şi FBI?!?

„Ne-au spus că e o procedură, asta este procedura, să oprească paşapoartele şi telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA şi FBI în bazele de date, să vadă dacă putem intra în Mexic și după vreo două ore ne-au verificat aceste două agenţii și nu am fost potriviți pentru Mexic”, a adăugat românul.

Imaginile transmise de turiști arată oameni cu măști într-o încăpere în care sunt mese și scaune. Mulți sunt așezați direct pe podea. Oamenii spun că în primele două zile nu au primit nici măcar apă sau mâncare.

Acum, românii spun că nu vor decât să fie lăsați să se întoarcă în țară.

„Mulţi dintre dintre cei de aici sforăie pentru că este extraordinar de obositor, după un zbor de aproape 13 ore. Practic, chiar dacă cei din Mexic ne vor da acceptul lor de a putea intra în țară, majoritatea dintre noi să știți că nu mai dorim şi vrem să ne întoarcem cu bine acasă”, a declarat turistul.

Evadarea

O turistă din România a ajuns deja înapoi acasă. Ea și-a povestit pe FB experiența traumatizantă. Românca spune că a prins, împreună cu fiica sa de zece luni, un zbor care se întorcea în țară după zece ore de așteptare în aeroport. Dar restul familiei a rămas blocat în Mexic.

MAE spune că autoritățile din Mexic nu au invocat motive suficient de bine argumentate pentru interzicerea accesului turiștilor români. Ministerul a făcut apel pentru respectarea drepturilor turiștilor.

Deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire, scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător, cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

O problemă mai veche

Nu este prima oară când românii plecați în vacanță în Mexic ajung în aeroport și află că nu le este permis accesul în țară.

Una dintre ipoteze este aceea că, în ultimii ani, autoritățile din Mexic și SUA au descoperit mai multe rețele de criminalitate specializate în trafic de droguri sau de migranți pe ruta Mexic-SUA conduse sau din care făceau parte cetățeni români.

Români blocați în Mexic, pe aeroport. Rețelele de infractori români, posibilă explicație

MAE a precizat că o parte dintre turiştii români care s-au găsit în această situaţie de a fi blocați pe aeroportul din Cancun s-au adresat Ambasadei României din capitala Mexicului pentru ajutor. În consecință, oficialii români au cerut explicații autorităților locale.

Autoritățile din Mexic spun că, în momentul în care au verificat documentele de călătorie ale cetățenilor români, au descoperit alerte.

Ambasada României din Mexic și Ministerul de Externe este în legătură cu Ambasada Mexicului de aici, din București, pentru a încerca să găsească o rezolvare la această situație în care se află cei aproape 80 de români.