Evenimentul Zilei > Social > Români arestați într-o amplă operațiune în Portugalia. Acuzații de trafic de ființe umane
Români arestați într-o amplă operațiune în Portugalia. Acuzații de trafic de ființe umane

Români arestați într-o amplă operațiune în Portugalia. Acuzații de trafic de ființe umane

Poliția judiciară portugheză a făcut mai multe percheziții în cadrul unei operațiuni masive în zona rurală Alentejo, din sudul Portugaliei.

Zona este renumită pentru vastele terenuri agricole, drept urmare și angajarea ilegală și munca nedeclarată și exploatarea forței de muncă a migranţilor în agricultură sunt practici din ce în ce mai frecvente, potrivit agenției Ansa.

Rețeaua opera în provincia Baja

Dosarul care a debutat acum un an, și-a găsit finalitatea în amplele operațiuni de astăzi, când anchetatorii au descoperit o rețea dedicată traficului de imigranți. S-au făcut nu mai puțin de patruzeci de arestări de cetățeni portughezi și străini, în principal de naționalitate română, sub acuzația de conspirație infracțională, trafic de ființe umane și reciclare, potrivit codului penal portughez. Rețeaua opera în cea mai parte, în provincia Baja, acolo era centrul acestei grupări, care se ocupa cu exploatarea lucrătorilor agricoli din România, Moldova, Senegal, Maroc, Algeria, India și Pakistan. În majoritatea cazurilor, acești muncitori erau atrași prin false pretexte, li se promiteau locuri de muncă stabile și condiții de trai decente, chiar în ţările de origine, pentru ca apoi să fie constrânşi să trăiască și să muncească în condiții de semisclavie, fără niciun fel de regularizare a contractelor, sau a actelor de identitate.

Potrivit datelor recente ale autorităților portugheze, în agricultura de acolo sunt nu mai puțin de 50.000 de lucrători imigranți, majoritatea fiind angajați în Alentejo, unde cultivarea fructelor şi legumelor în seră este o practică din ce în ce mai răspândită. Condițiile precare de viață ale migranţilor care muncesc în agricultură sunt cunoscute de mult și au ocupat deja primele pagini ale ziarelor în 2020, în prima perioadă de izolare din cauza pandemiei, când, în locuinţele lor supraaglomerate au izbucnit mai multe focare de contagiune. Însă cea de astăzi este definită de presa portugheză drept una dintre cele mai mari operațiuni din ultima vreme ale poliției judiciare.