Românii nu mai vor să lucreze în Italia. Care sunt țările unde forța de muncă este mult mai bine plătită

Românii nu mai vor să lucreze în Italia. Care sunt țările unde forța de muncă este mult mai bine plătităSursa: Dreamstime.com

Cetățenii români plecați la munci agricole în Italia se plâng de condițiile de muncă, dar și de salariile prea mici pe care le primesc. Date fiind condițiile, unii dintre ei se orientează deja spre alte țări, unde salariile sunt mult mai atractive.

Un atreprenor român din Sicilia, Bogdan Ionică, care are mai multe plantații de măslini, legume sau fructe, spune că anul 2022 este primul în care nu reușește să angajeze forță de muncă pentru strângerea recoltelor.

Românii, tentați să părăsească Italia, în favoarea altor țări

„Mai avem de plantat încă un pic din seră, dar mă opresc că nu am forță de muncă și nu reușesc să fac singur. Vor bani mulți, preferă să rămână acasă decât să primească banii care erau înainte. Am nevoie de măcar patru oameni. Multe culturi mi-au rămas în picioare. Nu am putut să le culeg”, spune Bogdan Ionică, antreprenor în Sicilia.

Un culegător din Italia primește 50 de euro pe zi pentru munca depusă, în vreme ce în Spania câștigul este de 80 de euro pe zi, iar în Danemarca, un zilier ajunge să câștige și 130 de euro pe zi.

Toma, împreună cu soția lui au decis să renunțe la munca în domeniul agricol și să se reprofileze în industria hotelieră, tocmai din pricina condițiilor dure de la locul de muncă.

„Mergi la muncă și dacă ai o zi mai proastă și nu faci kilogramele care trebuie, nici bani nu iei în ziua respectivă. Dacă avea comenzi patronul, trebuia să mergi la muncă să culegi. Așa, la jobul ăsta, suntem plătiți la oră. Acum sunt atâtea locuri de muncă, atâtea agenții, ai de unde să alegi”, spune Toma.

Belgia și Olanda, în topul statelor cu cele mai numeroase oferte

Agenția Forței de Muncă transmite că, în 2022, cele mai numeroase oferte de muncă în domeniul agricol au venit din Belgia și Olanda.

„Avem locuri de muncă în domeniul agricol pentru persoanele care doresc să muncească la cules de sparanghel, de zmeură. Spre deosebire de anii anteriori, a fost o explozie de oferte pe acest domeniu”, susține Adriana Sarghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.

În Danemarca, salariații ajung să câștige peste 2500 de euro pe lună

Nici Danemarca nu este mai prejos, căci acolo lucrătorii agricoli pot câștiga și peste 2500 de euro pe lună.

„Ofertele sunt foarte avantajoase pentru că vin la pachet și cu cazări gratuite, salarii avantajoase, număr de ore mai mare. În Danemarca se câștigă câte 1.500-1.600 de euro pe lună, primesc cazare gratuită, bani de vacanță, ăsta e minimul, avem muncitori care trec de 2.500 de euro pe lună”, afirmă Adriana Agafon, manager Resurse Umane în cadrul unei firme de recrutare din Danemarca, conform Pro TV.