Evenimentul Zilei > Social > Româncă: Londra este un oraș de sclavi! Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta
Româncă: Londra este un oraș de sclavi! Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta

Româncă: Londra este un oraș de sclavi! Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta

Încă poveste tristă care distruge mitul că în Diaspora sunt câinii cu colaci în coadă, şi arată partea neagră a vieţii de peste hotare ascunsă de majoritatea românilor plecaţi la muncă. Jurnaliștii britanici de la Financial Times au dorit să afle despre viaţa mai multor șoferi de la Uber. S-a nimerit şi o româncă printre cei intervievaţi.

"Londra este considerată orașul fondurilor mutuale, al hipsterilor și al șoferilor Uber. 40.000 de șoferi, 3.5 milioane de clienți.

"Alarma ceasului sună în fiecare dimineață la 4.30, la 5.30 pornește aplicația. Elena Ionescu este de trei ani la Londra, șase, sau uneori chiar toate cele șapte zile ale săptămânii și le începe astfel, se trezește cu ore bune înainte ca vreo altă lumină să se aprindă în casa în care locuiește. Pleacă la muncă sperând să câștige 80 de lire…"
"Am plecat din România pentru că iubitul meu visa să trăiască la Londra, să se realizeze. Când am ajuns, visam și eu la o carieră strălucitoare. Dar nu așa au mers lucrurile. Londra m-a dezamăgit", declară românca jurnaliștilor.

De-abia s-a trezit, dar arată obosită, pare mai în vârstă decât cei 31 de ani. Acasă lucra ca și contractor pentru Enel – "Adevărul e că în România aveam o viață mult mai bună", povesteşte Elena.

Iulian, iubitul Elenei, conduce noaptea. Tura lui de Uber se termină la 4.30 dimineața. Cei doi apucă să se vadă foarte puțin, între schimburi. "Dacă ne pierdem slujbele, nu ne vom putea plăti telefoanele, mașinile", spune Elena. Ea câștigă între 300 și 600 de lire pe săptămână, în România, salariul mediu este de 600 de lire sterline pe lună, dar cheltuielile nu se pot compara, aproape toți banii câștigați la Londra se duc pe chirie, mașină, benzina, mâncare și telefon.

"Stres. Epuizare. Bani. Aceste probleme sunt în gândurile multor londonezi, dar pentru Elena Ionescu e altfel. "Londra este un oraș de sclavi. Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta. Nimic mai mult. Diminețile sunt mereu aceleași (…)

"De abia aștept să mă întorc acasă, ceea ce trăim aici, la Londra, nu e viață…", povestea integrală o puteţi citi AICI