Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al Kremlinului, Dmitri Rogozin, la negocierile în problema reglementării transnistrene în cadru unei întâlniri pe care a avut-o miercuri, la Moscova, cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Una dintre temele prioritare în discuția dintre Dmitri Rogozin și Vadim Krasnoselski a fost tocmai statutul militarilor ruși din Transnistria. Potrivit lui Dmitri Rogozin, singurii care s-ar fi opus reizbucnirii unui conflict pe Nistru, dar și provocărilor împotriva Transnistriei sunt „pacificatorii” ruși, „care stau de nădejde”. În această situație, afirmă oficialul rus, citat de Radio Chişinău, este necesară fortificarea misiunii de menținere a păcii și securității regiunii transnistrene.

Vadim Krasnoselski a calificat drept extrem de periculoase decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, conform căreia trupele ruse se află ilegal în Transnistria, precum și recenta declarație a Parlamentului de la Chișinău cu privire la retragerea militarilor ruși din regiune și transformarea operațiunii de menținere a păcii într-o misiune de observatori civili sub mandat internațional.

„Eu observ dorința de a elimina contingentul rusesc de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Vadim Krasnoselski. Cu această ocazie, el l-a decorat pe Dmitri Rogozin cu medalia „25 de ani ai operațiunii de pacificare în Transnistria”, pentru „participare activă la restabilirea păcii” în așa-numita republică moldovenească nistreană.