Evenimentul Zilei > Actualitate > „Robin Wood” de România și jaful pădurilor din Bucovina. „Mi-au promis răzbunări feroce”
„Robin Wood” de România și jaful pădurilor din Bucovina. „Mi-au promis răzbunări feroce”

„Robin Wood” de România și jaful pădurilor din Bucovina. „Mi-au promis răzbunări feroce”

De când Tiberiu Boșutar sau „Robin Wood” de România și-a făcut blog, opinia public este extreme de contrariată să afle cum autoritățile închid ochii atunci când vine vorba despre pădurile din Moldovița care dispar pe zi ce trece.

Pe sub fereastra lui Tiberiu, care locuiește în acea comună suceveană, trec zilnic  camioane încărcate cu lemn.

Tibi a devenit cunoscut după ce a apărut într-un reportaj al celor de la Recorder în care a avut curajul să povestească tot ce știa despre mafia lemnului. Blogul lui a explodat atunci când a scris că unul dintre pădurarii care au depus mărturie în aceeași anchetă a fost bătut crunt de hoții de lemn.

Da dovadă că nu este nepăsător la ceea ce vede zilnic, a devenit activist de mediu, și-a cumpărat o mașină cu ajutorul căreia colindă zona pentru a descoperi prăpădul făcut de cei care taie ilegal pădurile și a continuat să monitorizeze camioanele încărcate cu bușteni.

A făcut-o inițial cu un caiet pe genunchi și cu un telefon de pe care verifica legalitate fiecărui transport.

„La fiecare transport care trecea pe lângă mine, verificam numărul maşinii şi aplicaţia inspectorul pădurii. În perioada octombrie-decembrie 2016, doar din Moldoviţa au ieşit peste 100 camioane de lemn lunar, cu câte 40-50 de metri cubi fiecare.

Credeți-mă, aceste transporturi nu apăreau cu vreun aviz emis. Am mers cu toate aceste date la autorităţi. Nimeni nu le credea şi nu le lua în seamă. Mi s-a zis să filmez“, a spus Boşutar.

„Robin Wood” și-a montat chiar și camere de supravegheat deasupra apartamentului.

Ce a urmat?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE