O organizație neguvernamentală, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea, a deschis o anchetă după mai multe mărturii, bănuind că ar fi vorba de ''bande mafiote'' sau de ''comandouri speciale ale pazei de coastă elene'', cum s-a mai întâmplat în trecut, chiar dacă i s-au dat asigurări că nu mai există astfel de cazuri.

Potrivit sursei, zona insulei grecești Lesbos (estul Mării Egee) este des amintită în relatările imigranților, care evocă, de asemenea, furturi de bani și de motoare ale ambarcațiunilor refugiaților.

Imigranții vorbesc de comandouri

Nawal Soufi, o militantă italiană prin intermediul căreia parvin numeroase apeluri de ajutor ale refugiaților sirieni pe mare, a obținut declarații ale unor pasageri de pe circa douăzeci de ambarcațiuni atacate în ultimele luni.

''Imigranții vorbesc de comandouri, unii spun de Frontex (agenția europeană de control al frontierelor), alții despre paza de coastă turcă sau greacă, alții despre miliții sau pirați'', le-a explicat militanta jurnaliștilor, precizând că s-au înmulțit recent cazurile.

Bărbați înarmați au încercat să ia motorul ambarcațiunii

Moubarak, un sirian de 30 de ani, plecat din Turcia pe 6 mai, a povestit că o navă militară — turcă, potrivit declarației lui — a somat ambarcațiunea să oprească și a inundat-o cu un jet de apă. Apoi, bărbați înarmați au încercat să ia motorul ambarcațiunii, dar, după mai mult de o oră de luptă, imigranții au reușit să-și continue drumul până în Lesbos, a povestit pentru AFP tânărul, care în prezent este solicitant de azil în Germania.

Într-o înregistrare video realizată cu telefonul mobil în cursul acestui atac pot fi văzute nava militară și siluetele atacatorilor și se poate auzi cum îi cuprinsese panica pe cei circa 45 de imigranți de la bordul ambarcațiunii.

 Indivizi cu cagule și cu arme M16

De asemenea, o siriană plecată în noaptea de marți spre miercuri i-a povestit lui Nawal Soufi cum o navă militară a interpelat ambarcațiunea sa cu 42 de pasageri, printre care se aflau și copii. La bord au urcat indivizi cu cagule și cu arme M16, vorbind într-o limbă pe care ea n-o cunoștea, și au început să-i percheziționeze pe toți imigranții pentru a le lua banii, aruncând peste bord conținutul bagajelor lor. 

Apoi au abandonat ambarcațiunea și pe pasageri, după ce au luat motorul. Grupul de imigranți a fost salvat de paza de coastă turcă, în timp ce un alt grup de refugiați suferise un atac similar. Potrivit declarațiilor lui Efi Latsoudi de la organizația neguvernamentală ''Satul, toți împreună'' din Lesbos, ar putea fi vorba de o reluare a măsurilor de intimidare și de descurajare, frecvente în Grecia în trecut.

Amnesty International, denunță relele tratamente

''Amnesty International și alte ONG-uri pentru drepturile omului au denunțat de mai multe ori relele tratamente în cazul imigranților în Grecia, unde sunt bătuți și intimidați pentru a-i convinge să se întoarcă în Turcia'', a declarat Latsoudi pentru AFP.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, 109.000 de imigranți au sosit în Grecia de la începutul acestui an, mai ales în insulele din estul Mării Egee.