Restaurantul bancherilor

Restaurantul bancherilor

Cel mai luxos restaurant din sud-estul Europei se deschide in aprilie la Bucuresti.

Heritage isi propune mai intai sa devina varful gastronomic si punctul de referinta al restaurantelor din Capitala. Pentru acest proiect si-au unit puterea financiara 20 de actionari, cei mai multi top-manageri in domeniul bancar. Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac, Radu Ghetea, presedintele Alpha Bank si totodata presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Roxana Moldovan, vicepresedintele ABN Amro Bank, Robert Rekkers, director general al Bancii Transilvania, si George Butunoiu, specialist in head-hunting, se regasesc pe lista celor cu dare de mana si initiativa, care au inceput, acum un an, acest proiect.

S-au investit 1,5 milioane de euro

„Investitia initiala a fost de 500.000 de euro, insa ne-am dat seama curand ca pentru un asemenea loc este nevoie de mult mai mult”, declara George Butunoiu, initiatorul acestui proiect si unul dintre actionari. „Am ajuns curand sa depasim suma de un milion de euro, astfel ca am avut nevoie de sprijinul mai multor oameni. Noi, actionarii de la Heritage, am avut intotdeauna probleme cand am vrut sa iesim in oras la un restaurant, asa ca ne-am gandit sa facem un loc al nostru, in care sa ne simtim cat mai bine”, adauga Butunoiu. Eleganta interiorului nu frapeaza si nici nu duce spre un lux opulent. De design s-a ocupat Dimitri Brun, managerul restaurantului.

„Prin bucatarii pe care ii are, Heritage este deja cel mai bun restaurant din Bucuresti si din tara. Insa scopul nostru este sa fim primul restaurant din Europa de Sud-Est care ia o „Stea Michelin””, declara Dimitri Brun. Pentru a-si sustine spusele, ni-l prezinta pe David Contant, bucatarul-sef adus din Franta, de la un restaurant notat cu „Trei Stele Michelin”. El reprezinta garantia gastronomiei de lux.

Noblesse oblige

Pe cele doua etaje ale cladirii din strada Polona au fost amenajate mai multe saloane. La primul nivel se gaseste zona fumatorilor: pianul, retras intr-un colt, asteapta sa-i fie „lustruite” clapele cu Chopin. O tanara atragatoare, imbracata elegant, ii conduce pe oaspeti la mese. Exista si un separeu in incaperea in care acum mai bine de 60 de ani se regasea cabinetul primului-ministru. Consiliul de ministri se intrunea in locul in care acum se servesc „coaste de miel din Noua Zeelanda, fripte in sos de Trufe Negre, cu crema spumoasa de Cartofi si Rosii confiate”.

Preturile, deocamdata promotionale, variaza, insa  ele sunt pentru oameni care stiu ca „noblesse oblige”. Un „premiere assiette” (aperitiv) variaza intre 27 de lei (un „Cappuccino de Legume si Trufe”) si 40 de lei („Ton Mediteraneean in marinata de uleiuri fine”). Felul principal poate ajunge la 83 de lei (un „File de Taur Romanesc a la Beaujolaise, Mamaliga pripita si Varza de Bruxelles”), in timp ce desertul are un pret fix, de 45 de lei. Fireste ca mancarea trebuie stropita cu vinuri frantuzesti, alese cu grija dintr-o gama larga, „pour les connaiseurs”. Pretul mediu al unei sticle ajunge la salariul mediu pe economie.

MANAGER

Contele Dimitri Brun se muta in Romania

De aspectul locului, dar si de felul in care vor decurge lucrurile in Heritage se ocupa Dimitri Brun, un francez cu origini slave, care are in arborele sau genealogic familii princiare. Mama lui se trage din familia Dolgoruki, una dintre cele mai vechi din Rusia. Unul dintre inaintasii lui, Mihail, a fost cel care a pus bazele orasului Moscova. Are stramosi inruditi cu familia Romanovilor, dar si cu familia de Hohenzollern, din care se trage Regele Mihai al Romaniei.

Mama lui Dimitri a avut doua hoteluri, unul in Saint Tropez si altul in Londra, in timp ce tatal lui a fost bucatar-sef. Dupa moartea mamei sale, Dimitri a intrat in afacerile hoteliere si s-a ocupat de mai multe restaurante de doua sau trei „Stele Michelin” din Franta. Intr-unul dintre acestea a lucrat, timp de patru ani si jumatate, pentru Guy Ritchie, sotul Madonnei.

A fost o perioada in care prin local s-au perindat vedete precum Kylie Minogue, Elton John si Geri Halliwell. A organizat petreceri pentru Jamiroquai si Danii Minogue, Bjork, in timp ce Claudiei Schiffer i-a organizat petrecerea de logodna cu Matthew Vaughn.

In Romania a venit pentru a raspunde nevoii de schimbare, dar si unei provocari. „Romania are o energie care ma mobilizeaza. Am reusit, in doua luni, sa-mi aduc toata mobila aici si intentionez sa-mi cumpar cat de curand o casa aici”, marturiseste contele Dimitri. El recunoaste ca isi foloseste titlul nobiliar mai mult in scop promotional, insa spune ca nu i se poate reprosa nimic atat timp cat acest titlu este mostenit de drept.

Oscarul restaurantelor

Tinta: „o stea Michelin”

Calificativul de „Trei stele Michelin” este titlul suprem pe care il poate obtine un restaurant european. Celebrul „Ghid Rosu Michelin”, initiat de Andre Michelin in 1900, a devenit o carte de referinta pentru gurmanzii din lumea intreaga, dar si pentru proprietarii de restaurante. Conditiile impuse pentru a obtine o „Stea” sunt drastice: de la lipsa congelatoarelor (pentru ca produsele sa fie proaspete) la servire ireprosabila si o bucatarie excelenta. In lume exista numai 72 de restaurante care au „Trei Stele Michelin”, iar numarul acestora este fix. Heritage isi propune sa devina primul restaurant din S-E Europei care detine o asemenea „Stea”.

Le chef

David Contant - un om nemultumit

Nu-i dai mai mult de 25 de ani, desi aceasta ar fi de fapt „varsta” experientei lui. Este unul dintre cei mai priceputi bucatari din lume, scolit la restaurante de trei „Stele Michelin” pe coasta Mediteranei, din Franta sau Uruguay. A lucrat cot la cot cu bucatari-sef de renume international si tot ceea ce a deprins de la ei a adus la Heritage. Are ca „sub-chef” un bucatar din Germania si un patiser-cofetar din Franta. Va avea in grija alti 25 de bucatari alesi chiar de el. Preferatele sale sunt specialitatile din peste si gateste, cum altfel, din fina arta culinara franceza. Despre el, bucatarii romani spun ca este un perfectionist, greu de multumit, care tine ca produsul finit sa fie ireprosabil.

MENIU

    

Ne puteți urmări și pe Google News