Colin Powell devine astfel primul ales republican de anvergură care-l susține public pe rivalul lui Donald Trump la alegerile prezidențiale americane din luna noiembrie.

Colin Powell, care a condus armata americană în timpul războiului din Golf, în Irak, în 1991 și apoi a condus Departamentul de Stat, sub președinția lui George W. Bush, a declarat că Donald Trump s-a „îndepărtat” de Constituția americană și că aceasta reprezenta un pericol pentru țară și democrația sa.

„Nu pot să-l susțin în niciun fel pe președintele Trump în acest an”, a declarat pentru CNN Colin Powell, care nu a votat pentru președintele republican în 2016. Întrebat dacă va vota pentru candidatul democrat Joe Biden , el a adăugat: „Voi vota pentru el”.

Colin Powell este ultimul fost înalt ofițer american care a criticat atitudinea lui Donald Trump în urma mișcării de protest la scară largă cauzată de moartea afro-americanului George Floyd, în Minnesota, la 25 mai.

Fostul ministru al Apărării, Jim Mattis, și alți ofițeri pensionari l-au condamnat pe Donald Trump în ultimele zile, cu critici fără precedent în istoria Statelor Unite.

Unii politicieni republicani au criticat și modul în care a reacționat Donald Trump la protestele împotriva nedreptăților rasiale și a violenței polițienești și au pus sub semnul îndoielii susținerea lor pentru candidatura lui Donald Trump în cursa pentru realegerea lui la Casa Albă.

Colin Powell, care este negru, a fost unul dintre puținii republicani care au susținut-o public Hillary Clinton, rivala lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

Născut în 5 aprilie 1937, Colin Powell a deținut funcția de secretar de stat al Statelor Unite în perioada 16 ianuarie 2001- aprilie 2005 .

A fost șef al  Statului Major interarme în timpul administrației lui George Bush, A a condus armata americană în timpul Războiului din Golf (Kuweit și Irak, în 1991).

Colin Powell a fost răsplătit cu cele mai înalte distincții militare americane: Legion of Merit, Bronze Star, Air Medal, Purple Heart, Ronald Reagan Freedom Award.