Evenimentul Zilei > Social > Ce reguli trebuie să respectați dacă vreți să îl întâmpinați pe Papa Francisc. Măsuri fără precedent cu ocazia vizitei Suveranului Pontif
Ce reguli trebuie să respectați dacă vreți să îl întâmpinați pe Papa Francisc. Măsuri fără precedent cu ocazia vizitei Suveranului Pontif

Ce reguli trebuie să respectați dacă vreți să îl întâmpinați pe Papa Francisc. Măsuri fără precedent cu ocazia vizitei Suveranului Pontif

Măsuri fără precedent cu prilejul vizitei Papei Francisc în România. Spitale mobile, puncte de prim-ajutor și măsuri de securitate fără precedent.

Vor fi instalate, în Bucureşti, Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj, 23 de spitale mobile şi puncte de prim-ajutor. Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” informează că în Bucureşti vor fi instalate trei spitale mobile – la Catedrala Mântuirii Neamului (două spitale) şi la Catedrala Romano – Catolică Sf. Iosif. La Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni, în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc; pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale) şi în parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale). 

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolică, în parcarea de lângă Prefectură; pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii), iar la Blaj vor fi amplasate şapte puncte de prim ajutor la gara CFR, în curtea Spitalului Municipal Blaj, în curtea Liceului Agricol din Piaţa 1848, la Capela "Barbu Lăutaru", la Piaţa Agroalimentară din Câmpia Libertăţii şi lângă scena din Câmpia Libertăţii. 

Potrivit Comitetului Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019", pe toată durata desfăşurării evenimentelor prilejuite de vizita în România a Papei Francisc, IGSU va lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potenţialelor situaţii de urgenţă. 

De asemenea, în cele patru oraşe în care Papa va oficia slujbe religioase şi se va întâlni cu pelerinii, se vor afla echipaje de pompieri şi paramedici SMURD, care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei. Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităţilor de la faţa locului. De asemenea, dacă sesizează persoane aflate în dificultate sau eventuale situaţii de urgenţă, să anunţe imediat personalul IGSU prezent în dispozitivele din apropiere sau să semnaleze cazul la 112. 

Organizatorii sfătuiesc populaţia să urmărească prognozele meteo pentru zonele în care se va desfăşura vizita Suveranului Pontif şi să aibă îmbrăcămintea adecvată, în funcţie de situaţie, iar în cazul unor fenomene meteorologice extreme se recomandă celor prezenţi să se îndepărteze de copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare şi să se adăpostească în interiorul clădirilor ori al altor spaţii publice.