Evenimentul Zilei > Social > Regizorul René Vautier, „cineastul francez CEL MAI CENZURAT”, a murit la vârsta de 86 de ani
Regizorul René Vautier, „cineastul francez CEL MAI CENZURAT”, a murit la vârsta de 86 de ani

Regizorul René Vautier, „cineastul francez CEL MAI CENZURAT”, a murit la vârsta de 86 de ani

René Vautier, un cineast francez implicat în mişcarea anticolonialistă, cunoscut pentru realizarea filmului despre războiul din Algeria „Avoir 20 ans dans les Aurès” din 1972, a murit duminică dimineaţă, la vârsta de 86 de ani, a anunţat familia regizorului.

Regizorul René Vautier a murit într-un spital din Bretagne, unde locuia, a declarat pentru AFP soţia sa, Soazig Chappedelaine Vautier. René Vautier a avut o viaţă tulburată, prins între greve, închisoare, greva foamei, ameninţări, proteste şi condamnări, referindu-se la sine însuşi ca la „cineastul francez cel mai cenzurat”.

Vautier a realizat la vârsta de 20 de ani scurtmetrajul „Afrique 50”, primul film anticolonialist al cinematografiei franceze, care a fost cenzurat timp de 40 de ani şi i-a adus regizorului o condamnare la un an de închisoare.

Cineastul francez s-a aplecat cu precădere asupra războiului din Algeria, cu filme precum „Une Nation l'Algérie” din 1954, pentru care a fost anchetat sub acuzaţia de „atentat la securitatea internă a statului”, „Algérie en flames”, realizat în 1958, şi mai ales „Avoir 20 ans dans les Aurès”, realizat în 1972. Acesta din urmă este cea mai cunoscută operă a sa, pentru care a primit premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes.