Omul de afaceri Theodor Berna a fost arestat, ieri, pentru 30 de zile de judecătorii de la Tribunalul Prahova. Cu o zi înainte, procurorii din Ploiești i-au reținut, pentru 24 de ore, pe Berna și pe Florian Bujoreanu sub acuzația de spălare de bani și evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul stabilit în acest caz este de 100 milioane de euro.

Concret, cei doi afaceriști, sprijiniți de cinci complici, au înregistrat în contabilitatea mai multor firme operațiuni comerciale fictive, urmate de transferuri de bani. Aceste tranzacții au avut ca scop ascunderea provenienței banilor, sume ce ulterior au fost retrase din conturile unor firme de tip fantomă. Cei cinci complici, și ei administratori de societăţi comerciale, sunt cercetați sub control judiciar.

Pensionarul „bancher”

Potrivit unor surse judiciare, în dosar ar fi implicată și o bancă din Ploieşti. Cu ajutorul acesteia, s-ar fi făcut mai multe tranzacţii suspecte. În caz s-ar fi folosit şi un intermediar, un octogenar care, de mai multe ori, a făcut extrageri importante de bani.Prejudiciul estimat este de 23 milioane euro, rezultat din evaziune fiscală, şi de 78,5 milioane euro, rezultat din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Reținerea unuia dintre cei mai mari „regi ai asfaltului” are legătură cu un alt dosar, instrumentat tot de procurorii din Ploiești. Este vorba de dosarul Păvăleanu – Alexe, caz în care sunt cercetate nu mai puțin de 142 de firme, toate fiind acuzate de spălare de bani. Printre ele se regăsește și societatea „Tehnologica Radion”, firma lui Theodor Berna.

Cu două zile în urmă, aceeași instanță a decis înlocuirea arestului la domiciliu cu cercetarea sub control judiciar în cazul fostului angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, trimis în judecată în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro.

În acest caz mai sunt judecați Răzvan Alexe, urmărit penal în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi al fiului acestuia, Vlad Cosma.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, Păvăleanu a declarat o serie de operaţiuni comerciale nereale, cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului de stat.

O altă „combinație” a lui Berna este dosarul în care Mădălin Dumitru, fost director de infrastructură din Primăria Capitalei este urmărit penal de DNA pentru fapte de corupție. „Tehnologica Radion” i-ar fi făcut lui Dumitru cadou bunuri electrocasnice şi ar fi efectuat lucrări de renovare la imobile deţinute de acesta sau rude apropiate. În schimb, Mădălin Dumitru asigura buna derulare a unor contracte publice, îndeosebi în decontarea cu prioritate a acestora.

Milionar peste noapte

Theodor Berna, în vârstă de 63 de ani, deține firma „Tehnologica Radion” care, în 1999, avea doar 17 angajați și se ocupa cu extracția și prepararea minereurilor feroase. După numai trei ani, noul obiect de activitate al societății s-a schimbat: asfaltări.

În 2004, firma a ajuns să aibă o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât în 1999 şi de 10 ori mai mulţi angajaţi, iar în 2010, Berna a ajuns un adevărat „Rege al asfaltului”, cu peste 2.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri ameţitoare: aproximativ 140 de milioane de euro.

Și, dacă până în 2010 acesta a încasat zeci de milioane de euro de la Primăria Capitalei, după acest an valoarea contractelor din București au scăzut, astfel că acesta a început să se orienteze în alte zone ale țării, contractând lucrări în mai multe județe, printre care Constanța, Dâmbovița și Suceava.

Sute de milioane de euro, în buzunarele lui Berna

Omul de afaceri Theodor Berna a avut contracte atât cu primării, cât și cu ministere și cu instituția care gestionează autostrăzile și drumurile naționale: CNADNR.

Prin intermediul Tehnologica Radion, acesta a construit și reabilitat drumuri naționale și orășenești, a avut numeroase contracte de deszăpezire, dar a intrat puternic și pe piața de construcții și pe cea de reabilitare termică a blocurilor. În ultimii patru ani, acesta a obținut nu mai puțin de 120 de contracte finanțate din bani publici, aproape jumătate dintre acestea fiind date firmei controlate de omul de afaceri fără licitație publică, pe motiv că era extremă urgență. Valoarea lor se ridică la aproximativ 150 de milioane de euro.

Imperiul financiar

Theodor Berna este un alt mare asfaltator care s-a trezit sub lupa anchetatorilor, după Nelu Iordache – care a ajuns să piardă toate contractele semnate cu CNADNR, după ce a fost acuzat că a fraudat fonduri europene primite pentru construcţia autostrăzii Arad-Nădlac. Se pare că și Berna este în aceeași situație, fiindu- i luate la verificat mai multe contracte.

Astfel, în iunie 2014, CNADNR a reziliat un contract de 38 milioane de euro încheiat cu Delta ACM şi Tehnologica Radion pentru reabilitarea a 9,4 kilometri din centura de Sud a Capitalei. De Tehnologica Radion este legată și licitaţia de peste 100 de milioane de euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj. Licitaţia a fost contestată, generând reacţii la cel mai înalt nivel.

Mai mult, firma omului de afaceri a încasat zeci de milioane de euro de la Primăria Capitalei pentru întreținerea arterelor principale din Capitală, pentru schimbarea bordurilor, dar și pentru refacerea trotuarelor. În prezent, firma, în asociere cu mai multe societăți, și-a adjudecat două din cele șase pachete de străzi scoase la licitație de către Administrația Străzilor București. Pentru aproximativ 114 milioane de euro, muncitorii firmei sunt obligați să asigure întreținerea arterelor principale până în aprilie 2015.

Un an și jumătate de arest

Un alt „Rege al asfaltului”, Nelu Iordache (foto), administratorul firmei Romstrade, a stat în arest aproape un an și jumătate după ce a deturnat fondurile europene destinate unui tronson din autostrada Nădlac- Arad. Pe 26 aprilie 2013, Iordache a fost trimis în judecată sub acuzația de delapidare, spălare de bani și înșelăciune. El a retras din banii pentru primului tronson de autostradă milioane de lei pentru achiziția de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive.

n plus, o parte din bani au fost folosiți pentru achiziția unui avion de transport pasageri. Anchetatorii au mai arătat că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii ale societății”. Pe 7 mai 2014, Nelu Iordache a fost eliberat din închisoare și trimis în arest la domiciliu. Are o avere estimată de top „Capital” de 32 milioane de euro.

Cășuneanu, mituitorul de serviciu al politicienilor

Un alt rege neîncoronat al asfaltului, Costel Cășuneanu (foto), a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.

El a fost pedepsit de judecători deoarece a apelat la politician pentru a câștiga o serie de procese pe care le avea pe rolul instanței supreme.

Un alt dosar în care este cercetat Cășuneanu privește o serie de contracte publice acordate de primăria Bacău unor firme aparținând magnatului. În acest caz, primarul din Bacău, Romeo Stavarache, este arestat după ce a cerut și a primit bani de la Cășuneanu și alți afaceriști locali în vederea acordării unor contracte publice.

Averea lui Cășuneanu a fost estimată la 130 milioane de euro.

 

Te-ar putea interesa și: