Evenimentul Zilei > Actualitate > Regatul lui Duludubi, un Disneyland chinezesc
Regatul lui Duludubi, un Disneyland chinezesc

Regatul lui Duludubi, un Disneyland chinezesc

China rurală a reuşit să devanseze metropolele Shanghai şi Hong Kong la capitolul parcuri de distracţii în stil occidental.

În timp ce edilii celei mai importante metropole din China, Shanghai, au, de ani întregi, pe tapet propriul proiect de ridicare a unui Disneyland, chinezii din provinciile rurale au deja un parc de distracţii extins pe o suprafaţă de peste 100 de hectare şi inspirat în bună măsură de modelul american, scrie AFP.

Wuhu, un oraş de dimensiuni medii pentru statul asiatic, dar cu o populaţie de circa două milioane de locuitori, este cunoscut în China sub denumirea de „Micul Shanghai”. În acest oraş din provincia estică Anhui, grupul chinez Huaqiang a deschis, în urmă cu doi ani, parcul Fantawild (Fangte, în chineză), un proiect ce s-a vrut de la bun început un concurent serios al renumitelor Disneyland.
 
Mascota noului centru de distracţii cu suprafaţa de 125 de hectare, comparabilă cu cea a parcului Disneyland din Hong Kong, este un fel de dinozaur albastru şi zâmbăreţ, care răspunde la numele „Duludubi”. Versiunea feminină este roz şi înzestrată, bineînţeles, cu gene lungi. Taxa de intrare în regatul lui „Duludubi” variază între 120 şi 170 de yuani (13-18 euro).

Competiţie pe piaţa internă

Grupul chinez, sprijinit de autorităţile regionale, speră să exporte conceptul de parc implementat în Wuhu spre Iran şi Europa de Est. Dar competiţia ar putea veni chiar de pe piaţa internă. La începutul anului, compania Walt Disney, al cărei parc din Hong Kong nu s-a bucurat de succesul scontat, a confirmat că examinează în prezent un proiect de deschidere a unui nou parc la Shanghai. Documentul urmează să fie adus şi la cunoştinţa autorităţilor centrale de la Beijing.

Proiectul este dezbătut, de ani de zile, dar implementarea sa ar putea fi accelerată de criza economică şi de dorinţa guvernului chinez de a susţine economia şi consumul intern. Investiţia în noul parc s-ar putea ridica la 3,59 de miliarde de dolari, ceea ce ar face din acest proiect unul din cele mai ambiţioase demarate de o companie străină în China. Universal Studio intenţionează, la rândul lor, să ridice, în apropiere de Beijing, un parc ale cărui costuri ar putea ajunge la 1,5 miliarde de dolari.