Aproape 1.000 de oameni din 20 de ţări s-au adunat la Nemeea, localitate de lângă Atena, pentru a reînvia, după aproape două milenii, întrecerile care au adus faima acestui oraş în antichitate. Create în anul 573 înainte de Hristos, întrecerile comemorau victoria eroului Herakles asupra leului din Nemeea.
Oameni de pe cinci continente şi de toate vârstele au venit pe stadionul unde atleţii antici se întreceau. Iniţiativa i-a aparţinut profesorului şi arheologului Stephen Miller, de la Universitatea Berkeley, California.
Spre deosebire de atleţii din antichitate, care alergau goi, imitatorii lor de astăzi poartă o tunică. După ce au aprins o flacără pe altarul lui Zeus, concurenţii s-au întrecut la curse de 100 de metri viteză, curse de care, lupte libere şi aruncarea discului.
Nu au lipsit nici cursele la care alergătorii purtau echipament de luptă complet, asemenea vestiţilor spartani.
La fel ca acum mai bine de două milenii, premiile nu au fost bani sau medalii, ci o cunună împletită din frunze de laur.
Pentru ca totul să fie cât mai autentic, probele sportive sunt însoţite de imnuri acompaniate de acordurile de liră şi sunet de flaut.
Sursa: Realitatea
(10:41)