Schimbări mari la polițele RCA. Unii șoferii vor plăti mai puțin

Schimbări mari la polițele RCA. Unii șoferii vor plăti mai puțin Schimbări mari la polițele RCA. Șoferii vor plăti mai puțini bani./ Sursa: Arhiva EVZ

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a propus reducerea tarifelor RCA pentru anumite categorii de vehicule, sperând că această schimbare ar putea încheia protestul transporturilor.

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a propus reducerea tarifelor RCA pentru vehiculele de transport de mărfuri și cele agricole. ASF speră că această schimbare să oprească protestul transporturilor.Aceste propuneri sunt în stadiul de inițiativă parlamentară și nu au impact imediat.

Tarifele RCA mai mici

„Lucrăm la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA. Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Alexandru Petrescu, președintele ASF, citat de Wall-Street.ro.

RCA

Schimbări mari la polițele RCA. Șoferii vor plăti mai puțini bani. Sursa foto: Facebook

ASF a mai luat în considerare posibilitatea de a revizui sistemul bonus-malus în asigurările RCA, fără a specifica modificările exacte, cu accent pe reflectarea corectă a profilului și comportamentului asiguratului, în scopul responsabilizării acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-ar putea introduce o asigurare sezonieră

Se examinează și introducerea unei „asigurări sezoniere”, oferind transportatorilor și fermierilor opțiunea de a suspenda temporar contractul RCA. Perioada de suspendare va fi adăugată la valabilitatea inițială a poliței.

Fermieri protest

Schimbări mari la polițele RCA. Șoferii vor plăti mai puțini bani. Sursa foto: Captură video

Alte măsuri propuse de ASF

ASF a mai propus și alte măsuri:

  • Monitorizarea electronică a valabilității RCA prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic. Aceasta presupune o supraveghere electronică a statusului asigurării RCA, utilizând camerele de supraveghere în trafic.
  • Posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibile doar în caz de daună. Se propune introducerea unui sistem de franșiză care să permită reducerea primei asigurării RCA doar în situația producerii unei daune.
  • Certificatul de daunalitate, similar cu procesul de interogare existent în sistemul bancar. Se propune implementarea unui certificat de daunalitate, asemănător cu procesul de interogare din sistemul bancar, prin care angajatorii să poată accesa istoricul de incidente auto ale unui șofer, cu consimțământul acestuia și respectarea normelor GDPR.
  • Reducerea primei de asigurare pentru șoferii cu conduită bună în trafic, demonstrată prin dispozitivele telematice. Doar pentru șoferii cu comportament exemplar în trafic, dovedit prin utilizarea dispozitivelor telematice, se propune reducerea primei de asigurare.