RCA, mai scumpă din decembrie

RCA, mai scumpă din decembrie

Modalitatea de calcul a rezervelor pentru daunele auto produse, dar neavizate, se modifică la mijlocul anului. Efectele vor fi vizibile însă abia în decembrie, când se mor majora cel mai probabil noile tarife RCA.

Ofertele pentru încheierea poliţelor auto obligatorii vor arăta, la sfârşitul anului, altfel decât ne-au obişnuit pănă acum societăţile de asigurări. Proprietarii de maşini vor afla astfel că vremea discounturilor uriaşe, a promoţiilor şi reducerilor de tarife, indiferent de tipul de maşini sau de istoricul şoferului, a trecut.

Discrepanţele dintre primele de asigurare percepute de diverse companii pentru poliţele încheiate pe 2009 se vor diminua, iar "ofertele de poliţe RCA vor tinde să devină comparabile", spune Tudor Moldovan, director Generali Asigurări.

Prin noua formă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va stabili un algoritm de calcul pe care companiile îl vor aplica la baza dată de daunele din ultimii trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Va fi o metodă de calcul statistică, recunoscută internaţional, prin care România se va alinia la piaţa din UE", spune Tudor Moldovan.

Noua metordă va obliga majoritatea asiguratorilor din România să constitue rezerve mult mai mari decât în prezent. Pentru a contrabalansa efectele măsurii, asiguratorii fie vor creşte preţul poliţelor RCA, fie îşi vor convinge acţionarii majoritari să "vină cu bani de acasă" pentru majoritatea rezervelor.

Pentru mai multe detalii despre aceste subiect, citiţi ediţia de joi a revistei Capital.

(14:25)