Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a folosit un ton dramatic, miercuri, pentru a-si avertiza partenerii din UE ca Polonia este „dispusa sa moara” pentru a-si impune punctul de vedere in legatura cu schimbarea sistemului de vot in Consiliul UE.

Declaratia oficialului polonez, insotita de o amenintare privind folosirea dreptului de veto, ar putea da peste cap planurile presedintiei germane de a relansa, la sfarsitul lunii iunie, proiectul constitutional. Varsovia, scrie AFP, i se opune astfel cancelarului Angela Merkel, dar si presedintelui Nicolas Sarkozy, care vrea sa scoata cat mai repede UE din impasul in care se afla.

Pozitia dura a fratilor Kaczynski este totusi nuantata de analistii de la Varsovia, care au subliniat in ultimele zile ca, in lipsa unor aliati, guvernul polonez ar fi renuntat la o solutie radicala.

Solutia Kaczynski

In vreme ce oficialii polonezi au subliniat ca doresc si evidentierea unei liste clare a competentelor nationale si o clauza privind solidaritatea in domeniul energiei, cea mai importanta doleanta a fost cea a schimbarii sistemului de vot.

Constitutia va introduce un nou sistem de vot, bazat pe dubla majoritate (a locuitorilor si a tarilor) care ofera un avantaj semnificativ statelor mari precum Germania.

Propunerea Poloniei vizeaza un nou model de calcul, care ofera mai multa influenta statelor de marime medie, printre care si Romania. Premierul polonez a subliniat ca, daca va fi nevoie, va merge el insusi la Consiliul European de la Bruxelles pentru a explica situatia.