Războiul poluării încinge relaţiile transatlantice

Războiul poluării încinge relaţiile transatlantice

UE vrea taxe ecologice la importurile din state ce nu reduc emisiile cu efect de seră; SUA acuză Europa de protecţionism.

Statele Unite şi Uniunea Europenă (UE) se află în pragul unui nou conflict transatlantic, care ar putea degenera în măsuri comerciale punitive, dar şi într-o încordare a relaţiilor Europei cu alţi mari giganţi economici ai lumii, precum China sau India.

Motivul diferendului, care încinge deocamdată numai relaţia transatlantică, este încălzirea globală şi diferenţele dintre proaspăt formulata politică europeană de protecţie a mediului şi linia mult mai permisivă a Americii în acest domeniu. Potrivit BBC, Washingtonul a acuzat ieri Europa că foloseşte schimbarea climaterică mondială ca pretext pentru protecţionism economic.

Fomularea abruptă a reprezentantului american pentru Comerţ la Bruxelles a venit după ce UE a ameninţat că va impune taxe ecologice pe produsele americane, dacă Washingtonul nu acceptă o înţelegere internaţională care să împartă în mod egal eforturile pentru protejarea planetei. China, India şi Rusia nu au intervenit până acum în dispută, însă sunt direct interesate de evoluţia şi deznodământul acestei confruntări.   Între ciocanul industriaşilor şi nicovala SUA

Ameninţarea europeană, formulată atent de şeful Comisiei UE, Jose Barroso, vine într-un moment dificil pentru executivul european. Acesta se confruntă cu o presiune imensă din partea sectoarelor energofage ale industriei europene, precum siderurgia sau industria aluminiului, care suţin că nu vor putea face faţă concurenţei mondiale, din cauza standardelor impuse de UE la emisiile de dioxid de carbon.

Aşa cum a arătat ieri Barroso, al cărui mandat în fruntea Comisiei a fost marcat prin plasarea ecologiei în centrul politicilor UE, dar şi de combaterea protecţionismului, Europa are două opţiuni: fie acordă industriilor europene drepturi de emisie gratuite, ceea ce ar anula practic eforturile ecologiste, fie adoptă ideea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi impune tarife ecologice la importurile din ţările care nu combat la fel de hotărât încălzirea climei. UN ALT CONFLICT Alimentele modificate genetic

Conflictul privind emisiile cu efect de seră nu este singurul subiect de dispută între Washington şi Bruxelles. Oficialilor americani li se va părea cu siguranţă că ameninţ area Europei cu privire la taxarea produselor „made in USA“ este cel puţin deplasată în contextul actual. SUA au dat dovadă recent de multă flexibilitate, anunţând recent că se vor abţine să impună sancţiuni pentru embargoul impus de Bruxelles la importurile de alimente provenite din organisme modificate genetic.

Washingtonul a obţinut dreptul de a penaliza fiscal UE în urma arbitrajului Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care a apreciat că interdicţia europeană la organismele modificate genetic nu are fundament ştiinţific şi poate fi considerată protecţionism.

Ne puteți urmări și pe Google News