RĂZBOIUL NUMELOR: Rusia vrea să mute ambasada SUA pe Strada Fundăturii

RĂZBOIUL NUMELOR: Rusia vrea să mute ambasada SUA pe Strada Fundăturii

Statele Unite și Rusia au reînceput unul din vechile lor jocuri din timpul Războiului Rece: redenumirea străzilor pentru a se ataca reciproc.

Primăria Moscovei a anunțat luni că examinează o solicitare pentru a schimba numele adresei ambasadei americane în Strada Fundăturii Nord-Americane nr.1.

Gestul Moscovei vine în replică la măsura consiliului local al Washingtonului de luna trecută, care a modificat numele cvartalului în care se află ambasada Rusiei în Boris Nemtzov Plaza nr. 1, după numele opozantului rus asasinat lângă Kremlin în 2015.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a deplâns faptul că schimbarea de nume de la Washington are loc într-o perioadă în care relațiile „dintre cele două țări lasă mult de dorit, pentru a mă exprima elegant”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ostilitatea diplomatică dintre cele două mari puteri devine tot mai evidentă pe zi ce trece. Anul trecut, Rusia a cerut ca personalul diplomatic american să fie redus de la 1200 de persoane la 500, în timp ce Statele Unite au solicitat închiderea consulatului rus din San Francisco și alte două clădiri care erau destinate destinderii personalului diplomatic.

Adresa poștală actuală a ambasadei americane de la Moscova este Strada Bolșoi Deviatinsky nr. 8.

Mihail Degtiariov, un politician rus de dreapta, autorul propunerii de schimbare a numelui în Strada Fundăturii, a confirmat pe Twitter că propunerea sa va fi luată în dezbatere spre sfârșitul lunii acesteia.

Numele au fost una dintre armele diplomatice redutabile în timpul Războiului Rece, notează ziarul britanic The Daily Telegraph.

În 1980, Congresul Statelor Unite a rebotezat strada din fața ambasadei Uniunii Sovietice cu numele lui Andrei Saharov, celebrul disident.

Mai recent, Congresul a propus ca strada pe care se află ambasada Chinei să poate numele Liu Xiaobo, în onoarea opozantului chinez, laureat al Premiului Nobel, care a murit anul trecut.

Și alte țări au urmat exemplul.

După ofensiva turcă din regiunea siriană Afrin, care a provocat o crispare în relațiile cu Statele Unite, primarul din Ankara și-a anunțat intenția de a reboteza strada Nevzat Tandogan, pe care se află ambasada americană, cu numele Ramura de Măslin. Este numele pe care îl poartă operațiunea militară din provincia siriană.