A început „Războiul iranian”. Trump împotriva restului lumii
Editura Evenimentul si Capital

A început „Războiul iranian”. Trump împotriva restului lumii

Autor: | | 0 Comentarii | 2984 Vizualizari

Împotriva Statelor Unite, în spatele regimului ayatollahilor de la Teheran, se grupează restul marilor puteri ale lumii: Europa, Rusia, China, India, Turcia, încercând să împiedice o victorie diplomatică de mare anvergură a lui Trump.

Statele Unite au reinstituit luni, 6 august, prima tranșă de sancțiuni împotriva Iranului, după retragerea Washingtonului, pe 8 mai, din Acordul Nuclear. Sancțiunile vizează sectoarele de automobile, de metale prețioase, de oțel și de aluminiu, vânzările de aparate civile de zbor, ca și tranzacționarea monedei iraniene, rialul.

Deși sunt relativ minore în comparație cu al doilea val de sancțiuni care urmează să fie impus în noiembrie, ele vor provoca un nou șoc la adresa economiei iraniene, și așa șubrezite.

Jarrett Blanc, coordonator al programului de supraveghere al Acordului Nuclear, din partea administrației Obama, rezumă astfel pentru Al-Monitor miza regimului de la Teheran: „Este Iranul capabil să mențină un comerț suficient pentru a evita recesiunea?”.

Înainte de Acordul Nuclear, sanc țiunile americane și internaționale au provocat economiei iraniene o criză gravă. Deși, după încheierea Acordului, situația s-a îmbunătățit întrucâtva, Iranul a fost zguduit luni în șir de proteste ale populației, marea majoritate a lor având motive economice. Or, noile sancțiuni care vizează mai ales sectorul productiv, și deci locurile de muncă, amenință să agraveze situația socială.

Sunt vizate locurile de muncă

„Sectorul de automobile este unul dintre cele mai mari sectoare manufacturiere din Iran, și regimul avea ambiția de a-l transforma într-un sector de exporturi important pentru economia iraniană”, declară Richard Nephew, expert în domeniul sancțiunilor internaționale, care a participat la negocierea Acordului din 2015 din partea administrației Obama. „El este de asemenea o sursă pentru multe locuri de muncă, ceea ce explică parțial de ce iranienii l-au transformat în prioritatea lor”.

Sancțiunile din 6 august vizează și vânzările de aparate civile de zbor în Iran, anulând de facto toate tranzacțiile în curs cu companii americane și europene, ca Boeing și Airbus. Acordul din 2015 permitea în mod explicit astfel de vânzări, încât Iranul să-și poată înlocui și moderniza vechea sa flotă aeriană, grav depreciată după decenii de sancțiuni americane.

Pe lângă aur și alte metale prețioase, prima rafală de sancțiuni americane va lovi și moneda națională, interzicând cumpărarea și vânzarea de riali și cumpărarea de părți din datoria suverană a Iranului.

Acordul „ridicol” și Proiectul „Amad”

Spre deosebire de Barack Obama, care consideră Acordul Nuclear cu 2015 drept cea mai mare realizare a sa în materie de politică externă, Donald Trump a calificat Acordul drept „ridicol”, deoarece desfășurarea controalelor internaționale depindea de bunăvoința regimului de la Teheran de a le autoriza. Mai mult, controalele erau cu desăvârșire interzise în zonele militare. În aprilie, anul acesta, premierul israelian Benyamin Netanyahu a prezentat 183 de CD-uri conținând 55.000 de pagini de documente sustrase de agenți Mossad din „arhiva atomică” a Iranului. Acestea dezvăluie existența unui proiect secret al Teheranului, numit „Amad”, care vizează „conceperea, fabricarea și testarea a cinci focoase nucleare cu o putere echivalentă cu 10 kilotone de TNT cu scopul de a fi integrate pe rachete”, a spus Netanyahu. Proiectul Amad a continuat și după 2015.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate