"Adopţiile copiilor ruşi de către cetăţeni americani, în prezent sistate, vor fi posibile numai în cazul în care se ajunge la un acord în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

De cealaltă parte, reprezentanţii ambasadei americane de la Moscova cred că nu sunt motive de îngrijorare.

"Familiile americane care sunt implicate într-un proces de adopţie nu trebuie să se teamă. Ne ocupăm de acest lucru", a declarat John Beyrle, ambasadorul american în Rusia.

Decizia ruşilor de a suspenda pentru moment procedurile de înfiere vine la o săptămână după ce un băieţel rus înfiat de o americancă a fost trimis cu avionul, neînsoţit, în ţara natală. Micuţul avea asupra sa doar o scrisoare prin care familia adoptivă se "debarasa" de el fără prea multe explicaţii.

"Acest copil este instabil psihic. Este violent şi are probleme de comportament grave. Am fost minţită şi indusă în eroare de angajaţii orfelinatului asupra stabilităţii mintale a copilului. Deşi m-am străduit să îi ofer tot ce e mai bun, îmi pare rău să spun că, pentru siguranţa mea, a familiei şi a prietenilor mei, nu mai vreau să fiu părintele acestui copil. Şi cum este de naţionalitate rusă, vă încredinţez tutela şi vreau să anulez adopţia", sunt reproşurile făcute de americancă.

O echipă a Departamentului de Stat de la Washington va merge în Rusia, săptămâna viitoare, pentru a încheia un acord care va permite continuarea adopţiilor, a dat asigurări un oficial american, potrivit CNN.