Evenimentul Zilei > Justitie > Război în justiție, magistrații se atacă unii pe alții! Scrisoare către Lia Savonea
Război în justiție, magistrații se atacă unii pe alții! Scrisoare către Lia Savonea

Război în justiție, magistrații se atacă unii pe alții! Scrisoare către Lia Savonea

Justiția din România este în pragul imploziei, între magistrați fiind război direct.

Inspectorii de la Inspecţia Judiciară se ridică împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și îi scriu direct Liei Savonea, acuzând tot ce s-a spus despre activitatea lor. „Ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile a CSM faţă de IJ”, trag un semnal de alarmă membrii IJ.

Și asta nu este tot! Inspecția Judiciară acuză CSM de nerespectarea legii, declarând că CSM nu poate lua măsuri împotriva unui magistrat, ci poate întreprinde doar acţiuni disciplinare.

Iată scrisoarea semnată de cei 52 de membri ai Inspecţiei Judiciare:

Stimată doamnă preşedinte,

Atacurile susţinute la adresa Inspecţiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă, precum şi pe evaluarea trunchiată a activităţii desfăşurate de inspectorii judiciari, ne obligă să abandonăm rezerva ce caracterizează comunicarea noastră publică şi să ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestată, din păcate, şi de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Încercările repetate de asimilare a Inspecţiei Judiciare cu o structură opresivă sunt deosebit de grave; simpla lecturare a legii permite oricui să observe că inspectorii judiciari nu pot să dispună nicio măsură privind drepturile judecătorilor şi procurorilor
sau în legătură cu cariera acestora. IJ este o componentă importantă a mecanismului de autoreglare al Autorităţii Judecătoreşti, în acest sens fiind şi principiile fundamentale care guvernează activitatea acesteia. Aria de competenţă a
IJ se întinde atât cu privire la aspecte de ordin particular ale activităţii şi conduitei judecătorilor şi procurorilor, cât şi de ordin general, ce vizează activitatea instanţelor şi parchetelor.

Este regretabil că unele «evaluări» ale activităţii de inspecţie judiciară ignoră independenţa inspectorilor judiciari şi, deopotrivă, independenţa operaţională a IJ, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridică.

Desconsiderarea efortului pe care îl depunem pentru efectuarea verificărilor necesare soluţionării tuturor lucrărilor de inspecţie, prin raportare exclusivă la unele aspecte particulare, cu pondere vizibil redusă în ansamblul activităţii noastre şi cu privire la care se utilizează termeni improprii precum «eşecuri» sau «achitări», este de natură să erodeze încrederea în activitatea Inspecţiei Judiciare. Ceea ce nu se spune niciodată în intervenţiile publice denigratoare la adresa noastră este că activitatea pe care o desfăşurăm este complexă şi presupune un volum de muncă semnificativ, fapt ce rezultă neechivoc din disproporţia dintre numărul inspectorilor judiciari şi cel al judecătorilor şi procurorilor din România.

Utilizarea insistentă a modalităţilor de dezinformare la care ne-am referit are ca efect exercitarea unor presiuni asupra Inspecţiei Judiciare şi atragerea acesteia în zone străine principiilor care guvernează activitatea sa îngreunând realizarea scopului pentru care a fost înfiinţată şi funcţionează.”, se arată în scrisoare, preluată de dcnews.ro.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News