Este un nou simbol al tensiunilor crescânde dintre țările scandinave și Rusia. Confruntată cu potențialul pericol militar reprezentat de țara condusă de Putin, Suedia a decis creșterea cu 40% a bugetului său militar până în 2025, o creștere apreciază de observatori ca spectaculoasă.

O investiție financiară care va lua în special forma unui apel real la arme, deoarece Suedia, care nu este membră a NATO, dorește în special să își dubleze efectivele militare.

De ce o astfel de decizie? Justificând această investiție masivă în apărare, ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a evocat „agresiunile rusești în Georgia și Ucraina”. Pentru el, un „atac armat asupra Suediei (din partea rusă) nu poate fi exclus complet”.

Un motiv care justifică, în opinia sa, creșterea cheltuielilor militare cu 27 miliarde de coroane (2,6 miliarde euro) în perioada 2021-2025.

Aceasta este „cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din anul 1950”.

Acest efort se va concretiza printr-o creștere a efectivelor forțelor armate pentru ca ele să ajungă la 90.000 de oameni și dublarea numărului de recruți.

De asemenea, vor fi făcute și investiții în cadrul diferitelor forțe armate.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE