Amintim că ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu, a declarat vineri, 17 aprilie, că site-ul IMM Invest, abia lansat dimineaţă, a fost atacat. Reprezentanţii companiilor care doreau sa acceseze acest program nu s-au putut înregistra pe platformă.

„Realizator: Nadina Câmpean – În direct cu noi este domnul Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului. Bună ziua, mulțumesc foarte mult pentru prezență.

Din partea PSD domnul Lucian Romașcanu, bună ziua, mulțumesc, de asemenea; și Diana Tache editor coordonator Sursa Zilei.

Haideți să vedem puțin care este situația la această oră. Domnule Dancă, o să încep cu dumneavoastră. Ce informații sunt despre acest atac cibernetic, confirmat, până la urmă, și de cei de la Fondul de Garantare.

Ionel Dancă: Privind modul de funcționare și cum a fost blocat site-ul imminvest.ro. Când vom avea concluziile acestei anchetei, putem să vă oferim mai multe detalii.

Ce putem să spunem sigur în acest moment este că avem un program de sprijin pentru IMM-uri foarte așteptat de sectorul privat.

Este unul dintre cele mai ample programe la nivel european pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, cu un plafon alocat de 15 miliarde de lei, aprobat deja de Comisia Europeană.

Sunt condiții foarte avantajoase pentru creditare, cu dobândă 0 până la sfârșitul anului și garanții de stat de până la 90% și evident că așteptarea foarte mare pentru acest program a dus şi la un număr corespunzător de solicitări în prima oră de la deschiderea site-ului, ceea ce cu siguranță a putut genera unele disfuncţionalităţi.

Dar în momentul de față nu avem o concluzie certă cu privire la cauzele care au dus la blocarea site-ului.

Ceea ce este important pentru cei interesați este că acest program nu funcționează pe principiul primul venit, primul servit și că întreprinderile mici și mijlocii care doresc să acceseze aceste facilități o pot face pe tot parcursul anului și că pot beneficia de dobândă zero și garanții de stat în această perioadă fără a avea alte condiționalități.

Este un program de sprijin pentru repornirea economiei în această perioadă.

Realizator: Şi este foarte clar că era foarte aşteptat acest program. Deci, până la această oră, domnule Dancă, nu se știe dacă este cauza principală faptul că au fost foarte multe accesări, ceea ce bănuiesc că v-aţi aşteptat la asta.

Pe de altă parte, domnul Florin Cîţu a venit cu o conspiraţie, vorbea despre un atac cibernetic din partea adversarilor.

Ionel Dancă: Sunt multe ipoteze, nu e nicio conspiraţie în ceea ce a afirmat colegul meu Florin Cîțu, este una dintre ipoteze, care nu poate fi exclusă.

Realizator: Bănuiesc v-aţi aşteptat să fie un număr foarte mare de accesări, pentru că antreprenorii sunt efectiv disperați din cauza acestei crize și așteaptă măsuri clare din partea executivului.

S-au luat toate măsurile de precauție, pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple?

Ionel Dancă: Evident, a fost… Platforma a fost testată anterior, pentru un număr de trei milioane de accesări simultane și a trecut aceste teste.

Repet, este o anchetă în desfășurare, cu sprijinul autorităților de supraveghere pentru sisteme informatice și vom afla concluziile.

Important este că în acest moment se fac eforturi pentru redeschiderea platformei și, în cel mai scurt timp, va putea fi accesată din nou.

Realizator: Există o estimare de timp când va fi remediată această problemă?

Ionel Dancă: În cursul zilei, credem că va fi redeschisă platforma. Repet, nu este nicio problemă pentru întreprinderile mici și mijlocii să acceseze acest program, fie în cursul zilei de astăzi, când va fi din nou operațională, fie în cursul zilelor următoare.

Facilitatea este, există. Banii sunt alocați și nu îi ia nimeni. Vor ajunge acolo unde au fost destinaţi pentru a sprijini întreprinderi mici și mijlocii în această perioadă.

Realizator: Dacă vă permite programul, vă invit să mai rămâneţi câteva minute alături de noi. (…)

Domnul Florin Cîţu a anunţat, din start imediat după ce a căzut site-ul, că de fapt adversarii politici ar fi vinovaţi.

Haideţi să aflăm şi opinia domnului Dancă, pentru că e important să avem o reacţie, astfel încât să calmăm spiritele şi să lămurim lucrurile. Domnule Dancă…

Ionel Dancă: Domnul Romașcanu nu este nici primul, nici ultimul. Din păcate sunt foarte mulți cei de la PSD care vorbesc pe lângă subiect.

Habar nu are despre ceea ce vorbește. Deci luați și citiți condițiile de accesare a programului și de la acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic.

Nu a fost vorba niciodată de principiul primul venit, primul servit, iar faptul că  aţi comunicat acest lucru, puteți fi acuzat, da, că aţi dus la blocarea site-ului pentru că o astfel de informație falsă a generat un număr de solicitări, în prima oră, foarte mare, tocmai pentru că oamenii au crezut intoxicările propagate de dumneavoastră că acest program se încheie după ce se va epuiza alocarea fondului bugetat pentru acest program.

Realizator: Vă propun să ascultăm şi o parte neutră în această poveste!

Lucian Romşcanu: Domnul Dancă, reveniţi-vă domnul Dancă! Noi am pus în piaţă informaţia? O să vă dau exact de unde a plecat chestiunea asta!

Ionel Dancă:  Produce efecte. Până la nivelul zilei de ieri, 250.000 de salariaţi din România şi-au primit banii pentru indemnizația de șomaj tehnic, în funcție de cum angajatorii au depus solicitările la ANOFM, sau cei care nu aveau contracte de muncă, aveau alte forme de angajare…

Lucian Romaşcanu: După 40 de zile, dintr-un total de cereri şi un milion de contracte de muncă suspendate.

Ionel Dancă: Chiar şi în Vinerea mare, nu are nicio jenă să propage minciuni sfruntate. Este nu numai păcat, domnule Romașcanu, dar este și periculos.

Realizator: Vă rog mult, vreau să stăm de vorbă şi cu Diana Tache. (…)

Diana Tache: O secundă. Vreau să îl întreb şi eu pe domnul Dancă, foarte scurt, doamna Câmpean, două lucruri. Am văzut acum un anunț al domnului ministru al finanţelor, Florin Cîțu, din data de 23 martie, în care ne spunea că în acea săptămână va fi operaţional programul pentru sprijinirea IMM-lor și cu siteul…

Deci în acea săptămână, deci a trecut aproape o lună… Întrebarea mea, întrebările mele sunt două. Una: în această lună, domnule Dancă, nu s-a reușit producerea de teste, pentru că este o platformă oarecum banală, cu toată prețuirea vă spun asta.

Adică nu vorbim despre cine știe ce tip de platformă, în care să nu… cu care să nu vă puteți descurca mai departe.

Asta este o întrebare: de ce ne-a anunțat acum aproape o lună și de ce abia acum și dacă s-au făcut testele necesare și a doua întrebare: ați menționat la începutul intervenției dumneavoastră faptul că împreună cu autoritățile de profil se face verificarea cu privire la ce s-a întâmplat cu căderea site-ului.

Autoritățile de profil, mă gândesc că…, fiind reprezentate de poliție și parchet, ele nu puteau face acest lucru decât în urma unei sesizări, motiv pentru care întrebarea mea a doua este:

Guvernul României a procedat la sesizarea acestora autorități astfel încât să avem dovada că ceea ce reclama ministrul Cîțu ca fiind o șmecherie a opoziției să fie un act ilegal?

Ionel Dancă: Programul a fost lansat în pregătire pentru realizarea acestei scheme de sprijin încă de acum o lună.

Au fost mai multe etape de elaborare a actelor normative, avizare la Comisia Europeană și din acest punct de vedere suntem printre puținele state membre ale Uniunii Europene care avem o schemă de ajutor de stat, una dintre cele mai mari pentru întreprinderile mici și mijlocii aprobată de Comisia Europeană, de 3,3 miliarde de euro. Vorbind despre această schemă…

Diana Tache: Dle Dancă, o secundă, o secundă, că dvs. îmi răspundeți la altceva…

Ionel Dancă: Îmi dați voie să răspund la întrebări?

Diana Tache: Dați-mi voie dvs, pentru că nu ați înțeles întrebarea. Dvs vorbiți despre altceva.

Ionel Dancă: Dați-mi voie să răspund la întrebări și să răspund așa cum cred eu de cuviință la întrebări.

Diana Tache: Da, dar întrebarea mea nu a fost asta. Eu v-am întrebat dacă ați făcut sau nu ați făcut teste din data de 23 martie, atunci când ministrul Cîțu a anunțat că va fi operațional.

Ionel Dancă: Dacă aveți puțină răbdare și cred că aveți puțină răbdare, o să ajung la toate aspectele menționate de dvs.

Deci din punct de vedere al etapelor de realizare a acestui program a fost respectat graficul în timp asumat, promis în spațiul public de către ministrul finanțelor publice și astăzi, în doar o lună de zile de la primul anunț, avem o schemă funcțională, cu 20 de bănci implicate, cu sume alocate de la bugetul de stat după rectificarea bugetară – altfel nu se putea -, cu aprobare de la Comisia Europeană, deci s-au făcut tot pașii.

Doi: în ceea ce privește platforma, s-au făcut teste, am spus-o mai devreme, au fost testate un număr de accesări imultane care ar fi trebuit să prevină un astfel de blocaj și în acest moment se derulează o anchetă privind cauzele care au dus la blocarea platformei.

În ceea ce privește autoritățile competente, am spus că această anchetă se derulează cu autorităţile competente în ceea ce privește structurile informatice, nu am vorbit despre Parchet sau alte instituții.

Adică în speţă vorbim despre Serviciul de Telecomunicații Speciale, STS. În momentul în care vom avea concluziile acestei anchete, dacă se va impune sesizarea altor organe, cu siguranţă se va face.

Realizator: Aș vrea să vorbim puţin…
Lucian Romaşcanu: Aş vrea să zic şi eu ceva, pentru că este un lucru grav pe care l-a făcut domnul Dancă.

În primul rând dă vina domnul Câţu, membru marcant al acestui Guvern, singurul cu moţiune simplă trecută, deci nu mai avea ce căuta acolo, dă vina pe tot felul de fantome pentru incompetenţa lor.

Acum domnul Dancă spune că e păcat, că e Vinerea mare, pot să-mi asum asta, şi periculos. Deci, în afară de a da vina pe alţii, trecem și la ameninţări.

Aş vrea, domnule Dancă, să-mi spuneţi ce este periculos în a pune degetul pe rana pe care o produceţi dvs economiei românești?

Ionel Dancă: Îmi daţi voie să vă răspund? Este periculos, nu numai păcat, să miniţiţi, domnule Romașcanu, în această zi, în general este păcat să minţiţi.

Dar este periculos pentru că faptul că ați comunicat dumneavoastră și alți purtători de mesaje din zona dvs de susținere că acest program funcționează pe principiul primul venit – primul servit poate fi una dintre cauzele care au dus la blocarea site-ului şi la imposibilitatea pentru companiile interesate să aplice în acest moment.

De aceea spun că afirmațiile dvs nu numai că sunt un păcat, sunt şi periculoase pentru buna funcționare a societății.

Lucian Romaşcanu: Eu vă voi prezenta dovada că acest principiu a fost prezentat de dumneavoastră, și nu de noi. Şi mulțumesc. Aici închidem subiectul acesta, că nu are rost.

Realizator: Haideţi să revenim concret la măsurile pe care ar trebui să le prevadă…, să depăşim momentul, să sperăm că acest site va funcţiona şi că IMM-urile vor reuşi să depună aceste documente.

Domnule Dancă, în momentul de faţă aveţi estimări clare cât va dura ca o firmă care aplică pentru acest credit să îl poată obține?

Pentru că știm cu toţii că analiza dosarului atât la bancă, cât și la Fondul de Garantare, în mod normal dura. De foarte multe ori băncile din România fugeau de astfel de credite tocmai pentru că era o birocrație greu de imaginat, că dura peste o lună analiza dosarului.

Fiind o situație specială, aveți niște estimări de timp, se mișcă lucrurile puțin mai repede măcar de data asta?

Ionel Dancă: Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanții sistemului bancar şi cu băncile care deja şi-au anunțat intenția de a participa în cadrul acestui program.

Vorbim de un număr de aproximativ 20 de bănci și sunt solicitări şi din partea altora, a altor entităţi bancare, perioada avută în vedere pentru aprobarea solicitărilor de finanţare este cuprinsă între 7 și 10 zile.

Realizator: Vă întreb asta pentru că înainte analiza de risc dura o lună. Acum solicitările bănuiesc că vor fi în număr mult, mult mai mare.

Ionel Dancă: Astea sunt angajamentele exprimate în cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții sistemului bancar și noi sperăm că este atât în interesul băncilor, cât şi în interesul companiilor ca această perioadă să fie scurtată.

Pentru că vorbim, repet, de asigurarea unor sume necesare pentru buna funcționare a IMM-urilor, pentru continuarea activității unor companii, pentru asigurarea locurilor de muncă pentru salariaţii acestor companii.

Toată lumea are interesul ca acestea să aibă capitalul de lucru necesar în această perioadă și chiar să deruleze proiecte de investiții pentru repornirea economiei.

Realizator: Şi profit de prezența dumneavoastră să vă adresez o altă întrebare, am încercat să obțin un răspuns de la Ministerul de Finanțe.

Sunt antreprenori care spun că, în momentul în care au încercat amânarea ratelor, au primit un avertisment, verbal, e adevărat, din partea băncilor, că nu e bine să facă asta, deoarece se vor regăsi apoi în Biroul de Credite și activitatea lor ar putea fi afectată pe viitor. Aveţi informaţii de genul acesta?

Ionel Dancă: Nu am astfel de informaţii, dar pot să vă spun că raportarea incidentelor de plată în cadrul unui program de creditare la Biroul de Credite se face atunci când acest incident de plată este din culpa debitorului.

Nu dacă el beneficiază de o facilitate asigurată printr-un act normativ în vigoare. Nu ar trebui să existe o astfel de situație.

Cei care își amână ratele la bancă acum, nu sunt în culpă pentru că nu au plătit conform scadenţarului bancar ratele, ci pentru că beneficiază de o facilitate.

Nu este motiv de raportare la Biroul incidentelor de plată.

Realizator: Ce încercam eu să atrag atenția este faptul că, se pare, că există această modalitate a unor bănci de a-i face pe clienți să se răzgândească, spunându-le că vor apărea într-o evidență a băncii, a Biroului de Credit, astfel încât să nu mai poată accesa credite sau refinanțări pe viitor.

Ionel Dancă: Da, trebuie să fim cinstiţi aici: băncile nu sunt foarte fericite pentru că noi am acordat această facilitate de amânare la plata ratelor bancare, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.

Este posibil ca unii angajați ai sistemului bancar să încerce să convingă clienții că nu este în interesul lor o astfel de facilitate.

Noi, dimpotrivă, credem că, în această perioadă, se impune ca cei care au dificultate la plată pentru asigurarea necesarului de finanțare.

Pentru plata ratelor bancare, să beneficieze de o astfel de facilitate și, mai mult decât atât, pentru creditele ipotecare, în această perioadă, dobânzile de la creditele ipotecare, ele nu trebuie să se constituie într-un nou  sold care să se adauge la soldul creditului existent, astfel încât să se practice dobânda la dobândă, așa cum, iarăși, în mod fals, au fost propagate astfel de mesaje.

Diana Tache: Eu o întrebare aș mai avea pentru domnul Dancă. Dacă ne poate spune și nouă cât a costat această situație, această poveste, această situație cu site-ul care, iată….

Nu știu, mă gândesc că până găsește STS-ul hackerul la care se făcea trimitere în poziția domnului Câţu, mă gândesc că poate aflăm și noi cine este firma care s-a ocupat de acest site, cine este firma care a făcut testele, dacă a fost încredințare directă, dacă au fost licitații…

Adică niște chestiuni… fiecare pe domeniul lui de activitate. Pe mine asta m-ar fi interesat: cât a costat Guvernul României această situație cu site-ul care astăzi, iată, s-a dovedit a fi nefuncțional.

Realizator: Dle Dancă, vă rog.

Ionel Dancă: Nu am această informație disponibilă în acest moment, dar sigur că putem să facem public orice informație legată de modul în care a fost realizată această platformă.

Cristina Tache: Mulţumesc

Realizator: Vă mulţumim tare mult”, se arată în transcriptul realizat de Rador.