„După cum am văzut în ultimele săptămâni, poate apărea o criză în orice moment și într-un mod pe care nu l-am anticipat”, a spus Solberg, în cadrul conferinței sale de presă comună cu ministrul Apărării, Frank Bakke-Jensen.

Potrivit lui Solberg, criza Covid-19 a arătat o mare unitate în țara sa. „Acest lucru a arătat că Norvegia este solidară în protecția democrației sale, a statului de drept și a demnității umane”, a spus ea.

Primul ministru a subliniat că aceste valori sunt sub presiune și că forțele externe încearcă în mod activ să submineze unitatea.

„Acestea sunt țări în care autoritățile nu văd nici valoarea democrației, statul de drept și nici faptul că oamenii au drepturi necontestate”, a spus ea.

„În ultimii ani, aceste forțe au devenit tot mai vizibile și au căpătat influență”, a adăugat Solberg.
Planul de apărare de 123 de pagini pus pe masă la conferința de presă menționează de 58 de ori de Rusia și de 52 de ori China.

Ambele țări sunt considerate principalele amenințări împotriva țării nordice.
Conform documentului, Rusia prezintă acum o provocare mai mare în materie de securitate națională decât în urmă cu câteva decenii.

„Potențialul armatei ruse s-a schimbat considerabil în ultimii ani, iar comportamentul țării este din ce în ce mai afirmat și mai îndrăzneț. Autoritățile ruse sunt gata să folosească o gamă largă de mijloace militare și non-militare pentru a-și atinge obiectivele ”, scriu autorii planului.

Cu toate acestea, în ciuda tensiunilor crescânde, Norvegia continuă să promoveze o politică de descurajare și apropiere, iar în 2019 a fost încheiat un acord privind crearea unui nou canal de comunicare bilateral.

Potrivit ministrului Apărării, Frank Bakke-Jensen, calea de comunicare dintre Oslo și Moscova va contribui la dialog și la prevenirea neînțelegerilor legate de activitatea militară.

Locația Norvegiei, în nord, în apropierea peninsulei Kola, importantă din punct de vedere strategic în Rusia, o face un jucător cheie din punct de vedere geopolitic în afacerile militare internaționale.

În ultimii ani, o rapidă acumulare militară rusă a fost observată în imediata apropiere a granițelor terestre și maritime ale Norvegiei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE