Evenimentul Zilei > Politica > Răspunsul așteptat de toți: Augustin Zegrean, despre alegerile în două tururi
Răspunsul așteptat de toți: Augustin Zegrean, despre alegerile în două tururi

Răspunsul așteptat de toți: Augustin Zegrean, despre alegerile în două tururi

Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) a avut o intervenție la B1 TV, prin care a explicat de ce este sceptic față de alegerile în două tururi.

Augustin Zegrean a susținut că nu vom avea alegeri în două tururi din cauză că „s-a pornit prea târziu inițiativa”. Întrebat ce s-ar fi întâmplat în cazul în care inițiativa ar fi fost luată în decembrie, fostul judecător al CCR a răspuns că despre ea „se vorbește de anul trecut, din vară”. Imediat, jurnalistul Silviu Mânăstire a precizat că la, acea vreme,  guverna PSD. „Păi, da, era guvernul Dăncilă atunci. Din noiembrie este alt guvern”, a răspuns Augustin Zegrean, ridicând astfel „mai multe de semne de întrebare” jurnalistului.

Tăriceanu ține lecții de guvernare. Liderul ALDE, atac la Ludovic Orban

Asumarea răspunderii Guvernului Orban îl deranjează pe fostul partener al PSD. Tăriceanu afirmă că această practică „scurtcircuitează” Parlamentul și ar trebui evitată pe cât posibil.

„Chiar dacă tema pentru azi este una pe care ALDE o susţine, alegerea primarilor în două tururi, am considerat nepotrivită modalitatea de asumare a răspunderii. Prin acest fel este scurtcircuitată instituţia care este destinată dezbaterii democratice şi adoptării legilor şi modificării lor, adică Parlamentul, care este singura instituţie democratică a ţării. Practica asumării răspunderii trebuie să fie una extrem de rară şi bine cântărită şi trebuie să ţină cont de deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale”, a declarat Tăriceanu, prezent în Parlament.

Reamintim că premierul Orban a pus pe masă mandatul Guvernului, asumându-și răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

PSD a anunțat, deja, că va depune o moțiune de cenzură.